Terug naar Home
http://www.uitinsoest.nl
Bowling OverheesSoester CourantHerfst campagne 2017
Advertentie hier?
Naar boven
MENU
Het weer in Soest
Geheel bewolkt 6.9° celcius
Windkracht 3 oost

Wandelroutes

Wandelroutes

De gemeente Soest heeft tal van mooie wandelroutes
Soest ligt in een fraaie groene omgeving. Bijna 40% van de oppervlakte van Soest bestaat uit bossen, stuifduinen, hoge zandgronden, polders en veengebied. Verschillende routes zijn uitgezet om al wandelend of fietsend van deze prachtige natuur te genieten!

Soesterberg - Een mooie wandelroute 9 KM - 2,5 uur

Soesterberg ligt midden in het groen van de Utrechtse Heuvelrug en onderscheidt zich door een uniek verleden. In 1804 vestigden zich de Franse troepen in de nabijgelegen bossen bij Austerlitz met hun paarden. Achter Soesterberg ontstond een oefenterrein voor troepen en artillerie. Rond 1910 werd bij Soesterberg door twee visionaire ondernemers het eerste vliegveld van Nederland (en één van de eerste vliegvelden van Europa) ingericht op de heide ten noorden van het dorp.

In 1913 besloot Defensie het terrein te kopen en was de Nederlandse luchtmacht een feit. WO1 bracht honderden vliegtuigen van de oorlogvoerenden naar Soesterberg in beslaggenomen na een noodlanding binnen de landsgrenzen. In de nadagen van WO1 ontwikkelde de vliegheide zich tot een ware toeristische attractie met tienduizenden bezoekers per jaar. WO2 betekende overname van de vliegheide door de Duitsers, die er een modern vliegveld van maakten met betonnen landingsbanen.

De Koude Oorlogsperiode maakte vervolgens dat het vliegveld in 1956 een NAVO-vliegveld werd, gerund door de Amerikaanse luchtmacht. Veel Amerikanen woonden met hun gezin in het dorp gedurende 40 jaar, hun kinderen bezochten er de lagere scholen. De val van de Berlijnse muur in 1989 luidde het einde van de Amerikaanse aanwezigheid in; zij vertrokken in 1995 definitief en de basis werd overgenomen door de Nederlandse Luchtmacht tot de sluiting in 2008.

Een eeuw luchtvaarthistorie heeft gemaakt dat de naam Soesterberg nationaal en internationaal een bijzondere betekenis heeft. De wijde omtrek is bezaaid met overblijfselen van militaire installaties. Een aantrekkelijk toeristisch doel in combinatie met de bossen vandeUtrechtse Heuvelrug.

Download de route als PDF

Beleef bossen, duinen en landgoed - SOEST IN HERFSTKLEUREN

Deze wandeling (16 km) leid je door de Lange Duinen, ontstaan in de laatste IJstijd. Geniet van de vergezichten met de solitaire dennen.  Sommige staan op hun wortels boven het zand!

Even verder kom je op landgoed De Paltz. Vanaf het prachtige, lommerrijke hoofdpad kun je  hier extra een gemarkeerde route lopen door de zandafgraving. Die is dicht begroeid en zitten er dassen en reeën (info bij de hoofdingang ). Het oudste gedeelte van de Paltz is een parklandschap, ontworpen door architect Springer. In het enigszins vervallen landhuis is de galerie van Herman van Veen gevestigd, met zijn indrukwekkende schilderijen.

Via een tunneltje onder het spoor Utrecht-Amersfoort loop je het bos van de Korte Duinen in. Bijzonder zijn de groot uitgegroeide  jeneverbesstruiken. Langs rustige lanen in Soest-Zuid wandel je terug naar het station. (www.route.nl, routenummer 171278)

Lange Duinen, boswandeling direct om de Lange Duinen heen
Deze route, samengesteld door IVN Eemland, voert u rond het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht. De Lange Duinen heeft samen met de Korte Duinen de status van aardkundig monument. Het begin- en eindpunt van dit natuurpad is bij de parkeerplaats aan de Foekenlaan in Soest-Zuid. Duur: ongeveer 1,5 uur, bewegwijzerd, blauwe paaltjes, niet geschikt voor kinder- en invalidenwagens.

App: Via de Heuvelrug-app verrijkt u uw wandeling door De Lange Duinen met foto’s en gesproken teksten over de natuur en de functie van de duinen als waterwingebied. (Downloaden via iTunes Store of Google Play store).

Wandelroute rondom de Soester Duinen
Deze wandeling van 12,5 kilometer leidt u langs de ‘highlights’ rond de Soester Duinen. Alleen al het lopen door de prachtige natuur van de Lange Duinen en de Korte Duinen is een bijzondere ervaring! Naast het genieten van de natuur biedt deze route u de mogelijkheid om uitstapjes te maken naar leuke attracties of interessante bezienswaardigheden, zoals De Paardenkamp en Boerderij Het Gagelgat.

App: deze wandeling is voor Iphones beschikbaar via het programma Motion X (C 0,89) in de iTunes Store. Op www.eekhoornnest.nl staat de wandeling als pdf-bestand.

De Korte Duinen, boswandeling langs en door de Korte Duinen
Met deze wandeling van IVN Eemland loopt u door bossen, stuifduin en heide. De hoofdroute is 10 kilometer, maar u kunt ook de verkorte routes lopen van 6 of 8 kilometer. Het pad start en eindigt op de parkeerplaats aan de Soesterbergsestraat in Soest (volg borden Parkeren Openluchttheater). Duur: afhankelijk van de te lopen afstand: 6, 8 of 10 km, bewegwijzerd, oranje paaltjes, niet geschikt voor kinder- en invalidenwagens.

Over Eng en Brink, rondwandeling door Soest
Deze wandeling van IVN brengt u langs de oudste gedeelten van het dorp Soest. U komt langs de Eng, het Kerkepad en het gebied rond de Oude Kerk. Het laat duidelijk zien hoe het dorp Soest zich dankzij ligging en bodemgebruik ontwikkelde tot wat het nu is. Lengte: 9 km, geel/groen gemarkeerd.

Klompenpad Het Derde Erf
Wandelen door oud boerenland op de overgang van bossen van de Utrechtse Heuvelrug naar de weilanden langs de Eem. Vanuit de weilanden heeft u prachtig zicht op Soest. Duur: afhankelijk van de te lopen afstand: 9 of 5 km, bewegwijzerd (enige behendigheid vereist vanwege klimmen over hekjes).

Natuurpad ‘Het Soester Hoogt’
Deze wandeling is gemarkeerd met paaltjes met een rode kop. Het gebied ligt op hoge zandgronden. ‘t Hoogt is de berg waar Soesterberg zijn naam aan te danken heeft. ‘t Hoogt zou 51 meter boven NAP zijn. Het pad is niet geschikt voor kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn. Duur: ruim 1 uur, lengte ca. 4 km, bewegwijzerd, rode paaltjes, (Wandeling IVN, nog geen routebeschrijving beschikbaar).

Ommetje Paardenkamp, familiewandeling
Wandeltocht via mooie paden langs de weilanden van De Paardenkamp. Startpunt wandeling boerderij Vosseveld, Birkstraat 96. Duur: ongeveer 1 uur, bewegwijzerd met routepaaltjes en routeweetjes, niet geschikt voor kinderen invalidenwagens.

De Koninklijke Weg
De Koninklijke Weg is een rolstoelvriendelijke wandelroute die paleis Noordeinde, via paleis Soestdijk verbindt met paleis Het Loo in Apeldoorn. De totale route van 170 km gaat over halfverharde paden en wegen en is verdeeld in 21 etappes. Een aantal etappes voert door de omgeving van Soest en Baarn.

(De twee middelste foto's zijn ter beschikking gesteld door Peter van der Wijst van IVN.)