Fietsen Wandelen
Kunst Cultuur

Soest bruist van cultureel engagement

Lees verder

 

Erfgoed Natuur
Actief

Genoeg te doen!

Soest ligt in een fraaie groene omgeving

Kinderen

Kinderen

In Soest is er van alles te beleven voor kinderen, van kabouterpad tot museum

Eten Drinken

Welkom in Soest

Vandaag Agenda

Overnachten

Blijf slapen

Soest kent tal van prima adressen om een heerlijk weekend, of..

Bekijk aanbod

Winkelen

Verwen jezelf of een ander

Soest kent verschillende winkelgebieden

Overzicht

 

Boerderij Het Gagelgat

Boerderij Het Gagelgat

Birkstraat 107
3768HL Soest

Telefoonnummer
035-6012325

E-mailadres
info@gagelgat.nl

Website
www.gagelgat.nl

Is dit uw bedrijf/organisatie?
Pas hier de gegevens aan.

Historie

Normaal gesproken vergaat met de tijd ook grote delen van de historie van een boerderij.
Wat Het Gagelgat zo bijzonder maakt, is dat er nog heel veel terug te zien is van drie eeuwen geschiedenis.

Wat we weten van het Gagelgat, is dat de eerste “versie” van de boerderij gebouwd werd rond 1712. Het was nog een klein keuterboerderijtje, niet veel aan de hand of op het land. Het Gagelgat is gebouwd met de voorgevel naar de oude route tussen Soest en Amersfoort. In 1817 werd de huidige Birkstraat de hoofdroute en staan de later gebouwde boerderijen met hun voorgevel gericht op die straat.

Brand en nieuwbouw

In die tijd waren boerderijen zeer brandgevoelig. Er hoefde maar een vonkje in het hooi of het rieten dak te komen en de boerderij brandde tot de bodem af. Zo ook het Gagelgat.  Met die lessen van brandveiligheid in het hoofd werd toen een grotere boerderij gebouwd. Met als eerste vereiste: een stevige brandmuur, die de haard en het woongedeelte scheidde van de stal en het hooi.

Vervolgens werd er een bescheiden stal aan vast gebouwd, waarschijnlijk op de plaats waar nu de “kaasmakerij” zit. Stukje voor stukje breidde de boerderij zich uit. Vanaf “het Bordes” is die ontwikkeling goed te zien. Eerst werd er uitgebreid in het verlengde van het voorhuis. Dat maakte de boerderij tot een zogenaamde Langhuisboerderij.

De grootte van zo’n Langhuisboerderij was te meten in de dwarsbalk-opstellingen, gebinten genaamd. Het is bijzonder om te zien dat de oudste gebinten voortbouwen in de richting van het huis, maar dat de “jongere” gebinten  zomaar dwars daarop staan. Creatief ideetje van de toenmalige boer, maar wel effectief.

De laatste boer en de Paardenkamp

De laatste boer van het Gagelgat, Wim Hartman, is zijn leven alleen gebleven.  En omdat het meestal de boerenvrouwen waren die het initiatief tot verbouwen namen, is er in de afgelopen eeuw nauwelijks tot niet verbouwd. Hartman was een zonderlinge man die niet zo snel mensen in zijn omgeving toeliet. Bij zijn overlijden lkwam de boerderij in handen van De Paardenkamp. Veel van het antieke interieur is te bezichtigen bij Museum Oud Soest. 

Toen de boerderij  in bezit kwam van Stichting De Paardenkamp, was het weliswaar in vervallen staat, maar wel in een hele authentieke staat! Dat bracht de stichting op het idee om méér te doen met het pand dan alleen een rusthuis voor oude paarden. Aan de restauratie hebben tientallen mensen jaren met alle toewijding gewerkt om de boerderij zoveel mogelijk in originele staat terug te brengen.

De boerderij is een rijksmonument en één van de oudste langhuisboerderijen uit de streek, met een rijke bouwkundige en cultuurhistorische geschiedenis. Kortom een prachtig stuk cultureel erfgoed met een open erf. Met deze boerderij opent Stichting De Paardenkamp, het nationaal rusthuis voor oude paarden, haar tweede bezoekerscentrum. Behalve een bezoek brengen aan de paarden, kunt u via een interactieve rondleiding, een uniek kijkje nemen in 3 eeuwen boeren historie. De inrichting van de boerderij met de interactieve elementen, is bedacht door 4 lokale kunstenaars en is als permanente tentoonstelling aanwezig in Het Gagelgat.

Referentie-ID: 233 - Bron: Redactie Uit in Soest


Boerderij Het Gagelgat op de kaart


Laat een reactie achter