Fietsen Wandelen
Kunst Cultuur

Soest bruist van cultureel engagement

Lees verder

 

Erfgoed Natuur
Actief

Genoeg te doen!

Soest ligt in een fraaie groene omgeving

Kinderen

Kinderen

In Soest is er van alles te beleven voor kinderen, van kabouterpad tot museum

Eten Drinken

Welkom in Soest

Vandaag Agenda

Overnachten

Blijf slapen

Soest kent tal van prima adressen om een heerlijk weekend, of..

Bekijk aanbod

Winkelen

Verwen jezelf of een ander

Soest kent verschillende winkelgebieden

Overzicht

 

Boerderij Vosseveld

Boerderij Vosseveld

Birkstraat 96
3768 HL Soest

Is dit uw bedrijf/organisatie?
Pas hier de gegevens aan.

Boerderij Vosseveld het huidige Paardenkamp aan de Birkstraat 96.

De boerderij behoorde indertijd toe aan Landgoed Vosseveld van Jonkheer Roël. In 1947 kwam Anton de Greef er te wonen. In dat jaar trouwde Anton en konden hij en zijn vrouw de boerderij voor zeven gulden in de week huren. 

Toen Jonkheer Roël enkele jaren later aan een hartstilstand overleed konden zij de boerderij kopen voor twaalfduizend gulden. Boeren op anderhalve hectaren schrale grond betekend kippen houden en varkens vetmesten. Anton had twee koetjes toen hij begon en zeven toen hij wegging, vertelt de 93 jarige, toen we onlangs bij hem thuis in Scherpenzeel waren. Een gemengd bedrijf. ‘De beste jaren waren als het veel regende. Zijn vader had hem afgeraden naar Soest te gaan. Soest is niks, ze betalen niet. Als je een koe aan een slager verkoopt moet je maar afwachten. Zie maar dat er zo gauw mogelijk wegkomt’ grapt Anton achteraf. Zijn familie had een boerderij onder Isselt bij Amersfoort. Zij moesten de boerderij verkopen voor de uitbreiding van Amersfoort. Het is allemaal industriegebied geworden.

Ruim 18 jaar heeft De Greef geboerd in Soest. In die jaren zijn er drie dochters geboren. In 1965 bood de Greef in een advertentie zijn boerderij te koop aan. 
Al gauw stond het voltallige dagelijks bestuur van de stichting De Paardenkamp bij hem op de stoep. De stichting bestond al enkele jaren. De kustschilder Sebo Detmers aan de Klein Engendaalweg had een deel van de grond achter zijn woning beschikbaar gesteld en op die grond stond het toekomstig verblijf van de paarden die hun oude dag in Soest zouden doorbrengen. Het terrein was afgerasterd en er was ruimte voor vier paarden. De eerste paarden waren er maar het ontbrak de stichting nog aan een behoorlijk basiskapitaal de zaak draaiende te houden.

De kosten voor een paard in de Paardenkamp waren op f 100.- per maand berekend. Van de eigenaar die het paard afstond verwachtte men natuurlijk een bijdrage, maar men kon niet het onderste uit de kan verwachten. Naast de paarden die hun levensavond in Soest kwamen doorbrengen wilde men proberen pensionpaarden te krijgen en die natuurlijk meer geld in het laadje zouden brengen dan de oude van dagen.
Begin 1965 werd de stichting medegedeeld dat het terrein aan de Klein Engendaalweg zou worden verkocht. De Stichting kreeg de eerste optie op maar kon met geen mogelijkheid de gevraagde twee ton op tafel brengen. Gelukkig kregen ze de verzekering dat ze niet met stel en sprong met de paarden op straat zouden worden gezet. Niet lang na dit bericht stond een advertentie in de krant waarin aan de Birkstraat 96 een boerderij met dertieneneenhalfduizend vierkante meter grasland werd aangeboden.
Toen de Greef de koopprijs had genoemd, bleef het enkele ogenblikken doodstil: er bleek een forse kloof te gapen tussen wat de stichting kon missen en het gevraagde bedrag van honderdtwintigduizend gulden, kosten koper. Na lang onderhandelen ging Anton de Greef overstag en stemde erin toe de notariskosten voor zijn rekening te nemen.

Het initiatief tot de oprichting van stichting de Paardenkamp te Soest, een Rusthuis voor paarden was een schot in de roos. Het sympathieke initiatief was inmiddels in heel Nederland bekend. Clinge Doorenbos, troubadour dichter, journalist sinds vele tientallen jaren, had in de Telegraaf vele regels gewijd aan de Nederlandse primeur. Andere dag- en weekbladen plaatsten ook artikelen al of niet vermeld met de girorekening waarop geld kon worden overgemaakt. De secretaris van de Paardenkamp had het hele verhaal op de televisie kunnen vertellen. Met de aankoop van boerderij Vossenveld is het rusthuis voor paarden in een stroomversnelling gekomen. De Paardenkamp is een bedrijf geworden en voor Soest een toeristische attractie van formaat. 

Boerderij Vosseveld is een gemeentelijk monument. 

Brontekst: Verdwenen Soest.

Referentie-ID: 1132 - Bron: Redactie Uit in Soest


Boerderij Vosseveld op de kaart


Laat een reactie achter