Fietsen Wandelen
Kunst Cultuur

Soest bruist van cultureel engagement

Lees verder

 

Erfgoed Natuur
Actief

Genoeg te doen!

Soest ligt in een fraaie groene omgeving

Kinderen

Kinderen

In Soest is er van alles te beleven voor kinderen, van kabouterpad tot museum

Eten Drinken

Welkom in Soest

Vandaag Agenda

Overnachten

Blijf slapen

Soest kent tal van prima adressen om een heerlijk weekend, of..

Bekijk aanbod

Winkelen

Verwen jezelf of een ander

Soest kent verschillende winkelgebieden

Overzicht

 

Fietsroute Soesterberg

Fietsroute Soesterberg

Is dit uw bedrijf/organisatie?
Pas hier de gegevens aan.

Soesterberg ligt midden in het groen van de Utrechtse Heuvelrug en onderscheidt zich door een uniek verleden. In 1804 vestigden zich de Franse troepen in de nabijgelegen bossen bij Austerlitz met hun paarden. Achter Soesterberg ontstond een oefenterrein voor troepen en artillerie. Rond 1910 werd bij Soesterberg door twee visionaire ondernemers het eerste vliegveld van Nederland (en één van de eerste vliegvelden van Europa) ingericht op de heide ten noorden van het dorp.

In 1913 besloot Defensie het terrein te kopen en was de Nederlandse luchtmacht een feit. WO1 bracht honderden vliegtuigen van de oorlogvoerenden naar Soesterberg in beslaggenomen na een noodlanding binnen de landsgrenzen. In de nadagen van WO1 ontwikkelde de vliegheide zich tot een ware toeristische attractie met tienduizenden bezoekers per jaar. WO2 betekende overname van de vliegheide door de Duitsers, die er een modern vliegveld van maakten met betonnen landingsbanen.

De Koude Oorlogsperiode maakte vervolgens dat het vliegveld in 1956 een NAVO-vliegveld werd, gerund door de Amerikaanse luchtmacht. Veel Amerikanen woonden met hun gezin in het dorp gedurende 40 jaar, hun kinderen bezochten er de lagere scholen. De val van de Berlijnse muur in 1989 luidde het einde van de Amerikaanse aanwezigheid in; zij vertrokken in 1995 definitief en de basis werd overgenomen door de Nederlandse Luchtmacht tot de sluiting in 2008.

Een eeuw luchtvaarthistorie heeft gemaakt dat de naam Soesterberg nationaal en internationaal een bijzondere betekenis heeft. De wijde omtrek is bezaaid met overblijfselen van militaire installaties. Een aantrekkelijk toeristisch doel in combinatie met de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Voor Soesterberg is er een mooie fietsroute miltair erfgoed ontwikkelt.

Download hier de route
In museum Soest is de fietsroute gratis verkrijgbaar. De wandel- en fietsroutes voor Soesterberg zijn nieuw. De wandel- en fietsroutes voor Soest worden door IVN Eemland vernieuwd en gedigitaliseerd en komen beschikbaar met een app voor de mobiele telefoon. Tzt zullen alle wandel en fietsroutes ook voor Soest digitaal op deze site geplaats worden en dan kunnen ze ook uitgeprint worden. 

Referentie-ID: 704 - Bron: Redactie Uit in Soest


Laat een reactie achter