Fietsen Wandelen
Kunst Cultuur

Soest bruist van cultureel engagement

Lees verder

 

Erfgoed Natuur
Actief

Genoeg te doen!

Soest ligt in een fraaie groene omgeving

Kinderen

Kinderen

In Soest is er van alles te beleven voor kinderen, van kabouterpad tot museum

Eten Drinken

Welkom in Soest

Vandaag Agenda

Overnachten

Blijf slapen

Soest kent tal van prima adressen om een heerlijk weekend, of..

Bekijk aanbod

Winkelen

Verwen jezelf of een ander

Soest kent verschillende winkelgebieden

Overzicht

 

Oorlogsmonument Soest

Oorlogsmonument Soest

Website
www.4-5-mei.nl

Is dit uw bedrijf/organisatie?
Pas hier de gegevens aan.

Oorlogsmonument Soest

Elk jaar zijn er bij de jaarlijkse herdenking op 4 mei vele inwoners aanwezig op de Ir. Menkolaan waar het oorlogsmonument staat dat ontworpen is door de kunstenaar Albert Dresmé. Het heeft ruim 50 jaar geleden veel discussie opgeleverd voordat het monument daar is opgericht.
In 1946 lanceerde de toenmalige burgemeester Des Tombe, die zeer geliefd was bij de mensen uit het verzet, het idee om een monument op te richten met een bijzonder karakter. Het bijzondere karakter van het te stichten monument moest gestalte krijgen in de vorm van een groot gemeenschapsgebouw (cultureel centrum). Burgemeester baron Bentinck,die in 1946 Des Tombe opvolgde, nam het stokje van het initiatief over. In 1947 werd aan de bekende architect Dudok uit Hilversum de opdracht verstrekt voor de oprichting van een monumentaal gebouw op het terrein van het landgoed Braamhage. In de loop van 1948 rees er verzet tegen de plannen tot de bouw van een cultureel centrum als 'gedenkteken' ter nagedachtenis van de gevallenen. Men meende dat de aard van mogelijk in het centrum te houden feestelijkheden kwalijk zou stroken met het karakter van een gedenkteken voor gevallenen. Er werd daarom gepleit voor het oprichten van een gedenkteken in de gebruikelijke vorm. Daarna ontstond een jarenlange strijd over de plaats van het monument, waarbij de gemeenteraad enkele malen van standpunt veranderde. Centraal in de discussie stond de vraag of de plek al dan niet voldoende opvallend zichtbaar zou zijn voor het publiek. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad op 18 december 1953 besloten het monument te plaatsen in het park Braamhage. Hoewel ook dat besluit fel verzet ontlokte bij de Vereniging van Oud Illegale Werkers, is het wel uitgevoerd.

Op 31 augustus 1954 is het monument met een sobere plechtigheid overgedragen aan het gemeentebestuur.

Het monument bestaat uit een muur opgetrokken uit Franse kalksteen, waartegen als hoofdfiguur het beeld van een vrouw is geplaatst en andere figuren in reliëf in vier vakken (twee links en twee rechts van het beeld van de vrouw ) zijn aangebracht. In de voorstelling links boven staan drie vrouwenfiguren met een afwerend handgebaar tegen een figuur in clownspak die op z'n knieën zit en een masker voor zijn hoofd houdt. Linksonder dragen twee mannen een enorme druiventros weg en een vrouw een bos koren. Tevens is een schaap afgebeeld. In de voorstelling rechtsboven is een man te zien die tussen twee enigszins vreemd uitgedoste politiemannen wordt weggevoerd terwijl twee vrouwen en een kind toekijken. Rechtsonder ligt het lichaam van een dode man onder een palmboom en staan drie vrouwen met treurende gezichten. Onderaan het monument is de tekst geplaatst 1940 -1945. De voorstellingen hebben blijkens het verzoekschrift aan de minister tot oprichting van het monument de volgende betekenis: "De hoofdfiguur is een vrouwenfiguur die alles betreurt wat er tijdens de bezetting is gebeurd. Het reliëf linksonder symboliseert het weghalen van goederen. Linksboven is het nationaal-socialisme en de afkeer daarvan symbolisch weergegeven: het rechterfiguurtje draagt een masker en drie vrouwen staan daar afwijzend tegenover. Het reliëf rechtsboven stelt het weghalen van de mannen voor waarbij de vrouwen angstig toezien. Het reliëf rechtsonder geeft het doodschieten van de mannen weer".

[Monument] In een interview met de kunstenaar in 1996 vertelde hij dat hij tot zijn voorstellingen was gekomen door datgene wat hij in Amsterdam had meegemaakt en gezien tijdens de oorlogsjaren (het weghalen van de goederen, het wegvoeren van de joden, de hongerwinter). Volgens de kunstenaar stelt het figuurtje in clownspak met masker Göbbels voor. "Ik vond dat altijd de clown van Hitler" zo zei hij. Op de vormgeving van het monument is destijds kritisch gereageerd. Veel mensen begrepen de voorstellingen op het monument waarop aanvankelijk geen jaartallen stonden vermeld, niet. Sommigen brachten de afbeeldingen in verband met het jaar 1812 toen Nederland bevrijd werd van de Franse overheersing. Met name de petten van de afgebeelde politiefunctionarissen zouden doen denken aan petten van de Franse militaire uit die tijd. Ook na de toevoeging van de inscriptie "1940-1945" bleven er vragen naar de betekenis van de voorstellingen op het monument. Vandaar dat hierboven de toelichting is opgenomen.

Alweer een aantal  jaren geleden is bij het monument (in de grond voor het monument) een gedenkteken geplaatst ter herinnering aan de slachtoffers van de gebeurtenissen in de oorlog en daarna in voormalig N.O.Indië.

 

 

 

 

 

Op 9 april 2011 vond bij het monument een bijzondere gebeurtenis plaats. Op deze dag werd onder belangstelling van onder andere veel familieleden een Indië monument  onthuld met de namen van acht Soesters die in de jaren 1945 – 1950 in het voormalig Nederlands-Indië tijdens de politionele acties gesneuveld zijn. Ruim 6200 militairen, waaronder deze acht Soesters, keerden niet terug maar moesten worden achtergelaten op de diverse erevelden in het voormalig Nederlands-Indië.

 

 

 

 

 

 

 

Referentie-ID: 579 - Bron: Redactie Uit in Soest


Oorlogsmonument Soest op de kaart


Laat een reactie achter