Fietsen Wandelen
Kunst Cultuur

Soest bruist van cultureel engagement

Lees verder

 

Erfgoed Natuur
Actief

Genoeg te doen!

Soest ligt in een fraaie groene omgeving

Kinderen

Kinderen

In Soest is er van alles te beleven voor kinderen, van kabouterpad tot museum

Eten Drinken

Welkom in Soest

Vandaag Agenda

Overnachten

Blijf slapen

Soest kent tal van prima adressen om een heerlijk weekend, of..

Bekijk aanbod

Winkelen

Verwen jezelf of een ander

Soest kent verschillende winkelgebieden

Overzicht

 

Oorlogsmonument Soesterberg

Oorlogsmonument Soesterberg

Website
www.4-5-mei.nl

Is dit uw bedrijf/organisatie?
Pas hier de gegevens aan.

Oorlogsmonument Soesterberg

Soesterberg heeft zijn eigen vrijheidsmonument. De gemeente Soest kent buiten de monumenten die staan opgesteld op de vliegbasis Soesterberg dus twee vrijheids/oorlogsmonumenten. Op 4 mei 1984 werd door Z.K.H. Prins Bernhard op de hoek van de Kampweg-Moerbessenberg te Soesterberg een Vrijheidsmonument onthuld doormiddel van het wegschuiven van een doek, zodat een koperen herinneringsplaat zichtbaar werd. Het monument is gemaakt naar een ontwerp van de Soester architect Dûermeyer. Tijdens de onthulling wapperden destijds vrolijk de vlaggen van Frankrijk, Amerika, Groot-Brittanië, Canada en Nederland, de landen die onder andere hebben bijgedragen aan de bevrijding van ons land in de Tweede Wereldoorlog. De heer F. J. Hagmeijer, destijds voorzitter van de herdenkingscommissie, verklaarde in zijn toespraak onder andere dat de uitvoering van het monument soms gepaard ging met onbegrip, teleurstellingen, spanningen en veranderingen in samenstelling van de commissie. Twee jaar werk was er aan de onthulling vooraf gegaan. Er was toch iets unieks tot stand gekomen met de onmisbare steun van de Soesterbergse bevolking en het bedrijfsleven van Soest en Soesterberg aldus de heer Hagmeijer in zijn toespraak.

Ook dit monument is gemaakt ter nagedachtenis aan hen die ooit hun leven hebben gegeven ter bevrijding van Nederland. Oud burgemeester Scholten memoreerde in zijn toespraak op 4 mei 1984 dat het monument te Soesterberg niet alleen een gedenkteken is van het verleden maar ook een baken voor de toekomst.

Op de foto is niet het gehele monument afgedrukt. De bij dit artikel geplaatste foto geeft u een indruk van het dubbel gestileerde kruis en de door Z.K.H. Prins Bernhard onthulde gedenkplaat.

 Beschrijving monument.

Het "Monument 1940 - 1945" te Soesterberg is een dubbel gestileerd kruis, omringd door een pleinvormig metselwerk. Het kruis is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 15 meter breed en 15 meter diep. De tekst op de koperen plaat luidt: "Onthuld door Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden 4 mei 1984".

Referentie-ID: 582 - Bron: Redactie Uit in Soest


Oorlogsmonument Soesterberg op de kaart


Laat een reactie achter