Fietsen Wandelen
Kunst Cultuur

Soest bruist van cultureel engagement

Lees verder

 

Erfgoed Natuur
Actief

Genoeg te doen!

Soest ligt in een fraaie groene omgeving

Kinderen

Kinderen

In Soest is er van alles te beleven voor kinderen, van kabouterpad tot museum

Eten Drinken

Welkom in Soest

Vandaag Agenda

Overnachten

Blijf slapen

Soest kent tal van prima adressen om een heerlijk weekend, of..

Bekijk aanbod

Winkelen

Verwen jezelf of een ander

Soest kent verschillende winkelgebieden

Overzicht

 

Oude Kerk

Oude Kerk

Torenstraat 1
3764 CK Soest

Telefoonnummer
035-6022120

E-mailadres
info@oudekerksoest.nl

Website
www.oudekerksoest.nl

Is dit uw bedrijf/organisatie?
Pas hier de gegevens aan.

Oude Kerk

De oude kerk van Soest.

De Oude Kerk is in Soest het oudste gebouw en werd gebouwd omstreeks het jaar 1350 en gewijd aan de Heilige Petrus en Paulus. De kerk is een rijksmonument, Rijksmonumentnummer: 34107.
Het kerkgebouw van buiten gemeten, is, tot aan den toren, 33 meter lang, waarvan het koor dan 10.5 meter beslaat. De kerk is 11 meter breed, bij het koor slechts 8.5 meter. Boven de scheiding van koor en kerk staat, in de nok van het dak, een klokkentorentje, 3.30 meter hoog. Hierin bevindt zich het angelusklokje uit 1576 van een anonieme gieter, diameter 27,3 cm.

De kerk heeft in het schip 6 boogramen aan elke zijde, 1.16 meter breed, en ruim 3 meter hoog. Deze ramen staan niet overal even ver van elkaar; de twee ramen bij den toren staan dichter bijeen, dan de vier naar de zijde van het koor. De zeven ramen van het koor zijn ook ongeveer 1.15 meter breed en 4.50 meter hoog; deze ramen zijn geplaatst, twee aan elke rechte zijde van den vijfhoek, en één aan elke de overige zijden.

Vermoedelijk is de toren na brandstichtingen in 1481 tegen de al bestaande kerk gebouwd. Het is een vierkante toren met twee kleine zijtorens. Het torentje aan de zuidkant bestond vroeger uit drie verdiepingen, waarvan de onderste met kruisribgewelf van buitenaf was te bereiken. Dit was voor de reformatie de doopkapel.

Bij de restauratie in 1905 ontdekte men, met name door toedoen van de voormalige Soester predikant ds. J.J. Bos, in die ruimte een 18-tal houten beelden en ongeveer 80 fragmenten van pijpaarden beeldjes, circa 40 tot 60 cm groot, die daar rond 1600 moeten zijn verborgen. Men kan zich voorstellen hoe het dorp in 1905 in rep en roer raakten toen de resten van die beelden daar in het gras van het kerkhof lagen. De door houtworm aangevreten en vermolmde beelden zijn gedeeltelijk gerestaureerd en in verschillende musea terechtgekomen, wat later door de Stichting Kerk en Cultuur Oude Kerk een verdrietige zaak is gevonden: Zij horen immers bij elkaar.

Een aantal van de houten beelden uit de toren, in de tentoonstelling ´Ontsnapt aan de Beeldenstorm´ (Catharijneconvent Utrecht, 16 november 2012 - 24 februari 2013).

Het torentje aan de noordzijde is de traptoren, die toegang tot de grote toren geeft. In de toren hangen twee luidklokken, waarvan de grootste een van de oudste van ons land is. Deze klok is gegoten vermoedelijk gewoon naast de kerk, in het jaar 1506. In de rand staat de volgende tekst gegoten: "Jezus Maria Johannes Baptiste is mijn naam, mijn geluid is voor God bekwaam, de levenden roep ik, de dode overluid ik, Wilhelmus de Wou heeft mij gemaakt in het jaar 1506". De kleine klok is in de oorlog door de Duitsers weggehaald en niet teruggevonden. In 1950 is een nieuwe klok geplaatst en naar Koningin Wilhelmina genoemd.

Tegen de zuidelijke zijmuur van de kerk, in de Hof van Lof, liggen een dertigtal grafstenen.

Lees meer over de geschiedenis van deze kerk, toren en begraafplaats op www.oudekerksoest.nl

Referentie-ID: 47 - Bron: Redactie Uit in Soest


Oude Kerk op de kaart


Laat een reactie achter