Fietsen Wandelen
Kunst Cultuur

Soest bruist van cultureel engagement

Lees verder

 

Erfgoed Natuur
Actief

Genoeg te doen!

Soest ligt in een fraaie groene omgeving

Kinderen

Kinderen

In Soest is er van alles te beleven voor kinderen, van kabouterpad tot museum

Eten Drinken

Welkom in Soest

Vandaag Agenda

Overnachten

Blijf slapen

Soest kent tal van prima adressen om een heerlijk weekend, of..

Bekijk aanbod

Winkelen

Verwen jezelf of een ander

Soest kent verschillende winkelgebieden

Overzicht

 

Stichting Markt Oude Ambachten Soest

Stichting Markt Oude Ambachten Soest

Heideweg 6A
3768 BB Soest

E-mailadres
info@ambachtenmarktsoest.nl

Website
www.ambachtenmarktsoest.nl

Is dit uw bedrijf/organisatie?
Pas hier de gegevens aan.

Ieder jaar op Hemelvbaartsdag wordt in de Kerkebuurt van Soest de markt Oude Ambachten georganiseerd. Het lukt de organisatie ook elk jaar weer om ruim 250 kramen te vullen met een keur aan ambachten, bedrijven, horeca en particulieren. Bijna 100 ambachten laten hun werkzaamheden zien en willen graag al uw vragen beantwoorden over bijvoorbeeld, kantklossen, boter karnen,mosterd maken, papier scheppen, noten branden of manden vlechten. 

HISTORIE

De eerste Oude Ambachtenmarkt van Soest werd gehouden op Hemelvaartsdag 27 mei 1976. Zeker in die tijd was Hemelvaartsdag een dag dat er niet veel georganiseerd werd.

De Oude Ambachtenmarkt van Soest is ontstaan omdat de plaatselijke VVV en de afdeling voorlichting van de gemeente Soest samen tot de conclusie kwamen dat Soest niet echt veel aantrekkingskracht had op toeristen. Zo kwam de Oude Ambachtenmarkt tot stand.

In het begin niet meer dan enkele kramen op wat weilandjes in de omgeving van de Historische Kerkebuurt van Soest, maar allengs uitgroeiend tot het grootste evenement op één dag dat zich binnen de grenzen van de gemeente afspeelt. 

De informele organisatie bleek na tien jaar niet meer in staat de verantwoordelijkheid te dragen voor de steeds succesvoller wordende markt. Eind 1985 werd dan ook de Stichting Markt Oude Ambachten opgericht, met als eerste bestuursleden Ben van Os (voorzitter), Nienke van Kooij (secretaris) en Rob Alexander (penningmeester). Zij waren overigens de initiatiefnemers van de eerste Oude Ambachtenmarkt in 1976. 

Het concept van de markt is al vanaf het begin hetzelfde en blijkt nog steeds te werken:  de ambachtslieden worden ingehuurd om op die dag hun ambacht te beoefenen. Alleen hun producten verkopen is dus echt niet de bedoeling. De ambachtslieden worden betaald uit de opbrengst van de verhuur van kramen voor de verkoop van kunstnijverheid, andere hebbedingetjes en natuurlijk allerlei lekkere etenwaren. Daarmee ontstaat een mix voor elk wat wils, voor groot en klein. Iets leuks om naar te kijken en iets leuks om te kopen. Voor de organisatie blijft het van belang de juiste verhouding in het oog te houden. Vermeden wordt dat de Oude Ambachtenmarkt van Soest het predikaat braderie of jaarmarkt krijgt. De ambachten dienen de boventoon te blijven voeren. 

De Historische Kerkebuurt waar de markt jaarlijks wordt gehouden straalt uit zichzelf al zo’n sfeer van het verleden uit, dat de Oude Ambachtenmarkt er helemaal vanzelf in past. Zeker toen de bakkerij van de familie van Brummelen nog in vol bedrijf was leek het net of je terugstapte in de tijd. Bij de twintigste editie van de markt in 1995 vonden er wat bijzondere gebeurtenissen en veranderingen plaats. De toenmalige voorzitter Ben van Os en de grootste sponsor van de markt Gerard van de Grift, kregen uit handen van burgemeester Hans de Widt de erepenning van de gemeente Soest uitgereikt als dank voor hun jarenlange inzet voor de markt. Voor de familie Van Brummelen was dit de laatste markt en zij kreeg van het bestuur van de markt een beeld voor in de tuin. Ook voor Ben van Os was dit de markt van het afscheid. 

Verdere informatie over de markt en haar bestuur kunt u vinden op de site van de markt.

Referentie-ID: 216 - Bron: Redactie Uit in Soest


Stichting Markt Oude Ambachten Soest op de kaart


Laat een reactie achter