Default (standaard als geen header)

Kunstfietsroute Vliegbasis Soesterberg

Gepubliceerd op woensdag 26 augustus 2015

Onder de titel EMBEDDED ART zijn drie weekenden lang kunstwerken te zien in het militaire erfgoed op Park Vliegbasis Soesterberg. In vliegtuigshelters, munitiebunkers, een commandobunker en een verkeerstoren bevinden zich kunstwerken die samen ‘Collectie De Basis’ vormen. Tal van kunstenaars maakten er kunstwerken die de geschiedenis, het landschap en de toekomstige mogelijkheden van dit terrein tot onderwerp hebben.

STRIKT GEHEIM
Het park zelf is pas sinds december 2014 open voor publiek. Zeker in de tijd van de Koude Oorlog bleef dat wat er op de basis gebeurde strikt geheim. Het militaire erfgoed waarin de kunstwerken zich bevinden is ook nu nog slechts op gezette tijden en alléén onder begeleiding toegankelijk.

Tijdens EMBEDDED ART krijgt u de kans om deze goed bewaarde geheimen te bezoeken. Zo maakte Anno Dijkstra een model van een atoomontploffing dat een van de vliegtuigshelters geheel vult. Voor een film van David Claerbout over natuur en maakbaarheid toont een andere shelter zich geschikt als megalomane filmzaal. Ook de installaties van Fernando Sánchez Castillo en Luuk Wilmering zijn indrukwekkend van zichzelf én in relatie tot hun locatie.

FIETSEN IN CONTRASTRIJKE OMGEVING
Bij de herinrichting van de basis stond de natuurontwikkeling voorop. De kunstroute beslaat zo’n 10 kilometer door een landschap van militaire bouwwerken, bos, heide en een gebied met vergezichten waarin de start- en landingsbaan ligt. Die contrasten en de verschillende kunstlocaties maken de fietsroute absoluut een bezoek waard. Fietsen worden gratis beschikbaar gesteld door de provincie Utrecht.

DATA EN OPENINGTIJDEN
29/30 augustus -  5/6 september - 12/13 september (van 11 tot 17 uur)

LEENFIETSEN BESCHIKBAAR
Voor bezoekers van EMBEDDED ART worden - zolang de voorraad strekt- gratis fietsen beschikbaar gesteld op het terrein van het Nationaal Militair Museum, op de parkeerplaats voor de bussen.

VOOR MEER INFORMATIE EN ROUTES:

WWW.EMBEDDEDART.NL

EMBEDDED ART is gefinancierd door: Provincie Utrecht; Mondriaan Fonds; KfHein fonds; Stichting Niet Normaal; gemeente Zeist; gemeente Soest en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Voor vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl(030) 258 91 11

Bron: provincie Utrecht

Nieuwsoverzicht