Default (standaard als geen header)

Hij komt, Hij komt

Gepubliceerd op zaterdag 18 november 2017

Altijd weer een verrassing

Wanneer het moment dat Sinterklaas voet aan Nederlandse bodem zal zetten in zicht komt neemt de spanning toe. Niet alleen kinderen kijken verlangend uit naar het moment waarop de goedheiligman hun tekeningen in ontvangst zal nemen en ze een handje kruidnoten van Zwarte Piet krijgen; ook bij de volwassenen klopt het hart vol verwachting. Kom je de aankomst van Sinterklaas in Soest vieren, dan weet je zeker dat het een grote verrassing is op het moment van aankomst. Sinterklaas komt daar ieder jaar, maar op welke wijze dat gebeurt is jaarlijks weer een grote verrassing.

Een welkom door de muziekpieten
Nog voordat er ook maar enig teken van Sinterklaas is op de Soester Engh worden de bezoekers van de intocht al welkom geheten. Daar, op een platte wagen, staat namelijk ieder jaar een orkestje van echte Zwarte Pieten. Er worden stemmige sinterklaasliedjes gespeeld en de kinderen uit Soest en omstreken worden aangemoedigd om flink mee te dansen. Dat is wel nodig ook aangezien het in de herfst behoorlijk koud kan aanvoelen. De beste remedie tegen bevroren tenen en gevoelloze handjes is dan ook een dansje op het grasveld. Hoe gaat dat nou beter dan op de muziek van een echte band. Die pieten zijn alvast vooruit gereisd, als een soort ontvangstcommittee voor Sinterklaas en voor de kinderen uit de buurt. 

Te land of in de lucht
Soest ligt heel mooi strategisch bij Soesterberg. Met zo’n mooi vliegveld in de buurt is het dan ook niet altijd even logisch dat de Sint op een schimmel komt aangereden. Het is al meerdere malen gebeurd dat ouders en kinderen op het grote veld van de Engh een stapje naar achteren moesten doen op het moment dat er zwaar geronk vanuit de lucht klonk. Er klinkt gejuich op het moment dat een helikopter met veel kabaal landt op de Engh. Sinterklaas is er, en hij kwam niet te land maar via de lucht. Tijdens andere jaren is het weer wat bewolkter of regenachtiger. Wanneer de weersomstandigheden minder zijn komt Sinterklaas met een mooie oldtimer. Hij schroomt ook niet om in bijvoorbeeld een brandweerwagen of politieauto te stappen; voor de Sint in Soest is niets te gek. Eenmaal aangekomen bij de Soester Engh is het een belangrijk moment; Sinterklaas doet zijn intrede in Soest en zet voet aan land in onze mooie stad.

Een lange ereronde
Nadat Sinterklaas is aangekomen is het eerst tijd voor een ereronde. Alle kinderen worden vriendelijk begroet en de goedheiligman loopt een ronde over het grote grasveld heen. Geen enkel kind wordt vergeten door Sinterklaas en zelfs het meest bedeesde achtergebleven kindje op het veld krijgt een hand vol kruidnoten van Zwarte Piet. Hoe groots de ontvangst van Sinterklaas dan ook mag zijn; de kleinschaligheid en de aandacht voor ieder kind staat voorop. Pas wanneer ieder kinderhandje gevuld is met kruidnoten en snoepgoed maakt de Sint een ronde door Soest heen. Hij stapt daarvoor op zijn trouwe schimmel, Amerigo. De winkelstraat wordt doorkruist en via een weg door de Van Weedestraat en de Burgemeester Grothestraat eindigt Sint zijn intocht in Winkelcentrum Hartje Zuid. Was jij nog niet om 12:30 bij de Engh; geen probleem. Tussen 15:00 en 15:30 is het einde van de optocht daar. Sinterklaas heeft een lange middag voor de boeg in Soest.

De slaapkamer van Sinterklaas
Het is de vraag van elk kind; waar slaapt Sinterklaas nou als hij in Soest is. Nou, inmiddels is dat al sinds jaren bekend; Sinterklaas slaapt in museum Soest, voorheen museum Oud Soest. Tegen betaling kunnen de kinderen daar op audiëntie komen bij Sinterklaas. Op tijd aanmelden is nodig, want groot en klein willen dit bijzondere huis van Sinterklaas wel eens zien natuurlijk. Er worden verhalen verteld en de kinderen worden uitgebreid rondgeleid door Sint en zijn pieten. Wie weet zie jij jouw cadeautje wel staan in de pakjeskamer. Kom je ook meegenieten van het Sinterklaasfeest in Soest?

Foto's

Nieuwsoverzicht