Default (standaard als geen header)

Eén persoon, van alle markten thuis

Gepubliceerd op zaterdag 18 november 2017

Enerverende uitstapjes
Ik ben Monique Engelman. Ik woon in Soest en ben de moeder van 3 kinderen waarvan er nog twee thuis wonen. Tot nu toe niets speciaals, maar toch is er iets waardoor ik van alle markten thuis ben. Het eerste feit is dat mijn kinderen heel uiteenlopende leeftijden hebben. Mijn dochter is 6 jaar, en ze is een heel leergierig enthousiast meisje. Ze wil alles zien en doordat ze graag nieuwe dingen meemaakt kom ik werkelijk overal met haar. Of het nu gaat om een bezoek aan een museum of paarden voeren op de boerderij; echt alles wil ze doen. Met een tomeloze energie trekken we op een vrije dag door Soest heen, en het lukt ons om iedere keer wat anders te ontdekken. De meeste uitstapjes die wij ondernemen zijn gratis of tegen lage toegangskosten. Het moeten uitstapjes zijn die genoeg vertier voor een hele dag bieden, en waar we nog eens terug komen omdat we nog niet alles gezien hebben.

Rolstoeltoegankelijkheid
Mijn zoon is 20 jaar. Hij woont eveneens thuis, en hij is gehandicapt. Doordat mijn zoon in een rolstoel zit zien we de wereld vanuit een heel apart perspectief. We beoordelen een plek niet alleen op originaliteit maar ook op toegankelijkheid. Daarbij worden we geholpen door een terreinwiel wat we op zijn rolstoel monteren; we trekken de paden op, de lanen in en komen werkelijk overal. Doordat mijn zoon wel een redelijk normale ontwikkelingsleeftijd volgt moeten we dus activiteiten ondernemen die bij zijn leeftijd horen. Zo zijn we te vinden aan de bar bij een pleinfeest, en daarnaast gaan we ook naar activiteiten toe die in de avonduren worden georganiseerd.

Geen geboren Soester
Ik ben geen geboren Soester, daar ben ik heel eerlijk over. Dat heeft zijn nadelen – de Soester cultuur is voor mij op heel veel vlakken nieuw – maar daarnaast heeft het ook zeker voordelen. Zo kan ik mij verheugen wanneer ik weer een plek in Soest heb ‘ontdekt’ waar iets te zien valt wat mij nog niet eerder was opgevallen. Die plekken kom ik tegen wanneer ik onderweg naar een activiteit stop langs de weg om even rustig te kijken. Zaken als de Soesterduinen zijn voor de meeste inwoners zo gewoon geworden dat ze er niet eens meer naartoe gaan wanneer het mooi weer is. Paleis Soestdijk is een plek waar iedereen gewoon plankgas voorbij scheurt terwijl ik het een wonderlijke wereld vind. Het mag dan ook duidelijk zijn; ik mag hier dan niet geboren zijn, ieder aspect van deze speciale stad fascineert mij. De prachtige natuur waar je urenlang doorheen kan lopen om vervolgens opeens vanuit een andere wereld weer op de Koningsweg te staan aan het eind van een route blijft mij boeien. De cultuur die zo kenmerkend is voor Soest is interessant voor de inwoners zelf, maar ook zeker voor buitenstaanders die eens een heel andere stad willen verkennen dan hun eigen woonplaats.

Wat ik verder doe
Ik prijs mij een gelukkig mens, want ik heb van mijn hobby mijn beroep weten te maken. Schrijven is iets wat ik altijd al heb gedaan. Blogs schrijven en vertaalwerk zijn zaken waar ik al sinds mijn opleiding veel plezier aan beleef. Nu, sinds een jaar of anderhalf ben ik de gelukkige eigenaar van een tekstbureau. Ik doe elke dag wat ik het liefste doe; schrijven. Dat doe ik voor zakelijke opdrachtgevers maar ook – nog steeds – voor mijn eigen plezier. En in dit geval schrijf ik ook voor de lezers van Uit in Soest.

Nieuwsoverzicht