Default (standaard als geen header)

Wandelen over Soesterberg

Gepubliceerd op maandag 4 december 2017

Blog Marina Heij

Ik woon/werk in Baarn, ben een enorme fan van deze regio en trek er regelmatig op uit. Meestal op de fiets, maar in ‘oktober wandelmaand’ laat ik mijn tweewieler even staan voor een wandeling. Misschien krijg jij na het lezen van mijn blog ook zin om de Heuvelrug te ontdekken!

Het is een zonnige zaterdagmiddag als ik mij meld bij het conferentieoord Kontakt der Kontinenten in Soesterberg, startpunt voor meerdere wandelingen. Ik vraag de receptioniste welke wandelroute zij adviseert voor deze prachtige dag. Daarop tovert zij een dikke map uit de kast: ‘Kies maar uit!’. Ai, dat wordt nog een lastige keuze.

Ik twijfel. Zal ik de wandelroute door De Paltz doen van 3,4 kilometer? De route langs het munitiepark op Park Vliegbasis Soesterberg, goed voor 5 kilometer wandelplezier? Of ga ik toch voor een wat pittiger route? Na een snelle blik op de beschrijving besluit ik 16 kilometer rond Soesterberg te wandelen. Er staat drie uur voor. Oké, go!

In een stevig tempo loop ik naar het adembenemende Landgoed De Paltz. En eerlijk gezegd kan mijn dag nu al niet meer stuk. Ik loop over statige beukenlanen, kom langs waterpartijen en ontdek on-Nederlandse uitzichten. De veelbesproken ‘vallei’ van dit landgoed aanschouw ik nu eindelijk met eigen ogen en is werkelijk beeldschoon.

Met pijn in het hart verlaat ik het landgoed, maar beloof mijzelf plechtig hier snel weer terug te komen. Ik wandel door en kom voor mijn gevoel in een compleet andere wereld terecht: die van de oude vliegbasis. Ik herinner mij hoe Park Vliegbasis Soesterberg een aantal jaar geleden werd geopend nadat het terrein jarenlang pot- en potdicht zat. Nu loop ik over de landingsbaan van het voormalige vliegveld, met op de achtergrond het imposante Nationaal Militair Museum. Daar zal ik vast en zeker binnenkort een kijkje nemen. Nu eerst de route, de wijde omgeving, de rust en de natuur.

Meer dan drie uur later plof ik neer op het terras van Restaurant ’t Hoogt. Een kop thee met een flinke punt appeltaart heb ik wel verdiend. ‘Met slagroom?’, vraagt het meisje van de bediening. Zeker weten!

www.marinaheij.nl

Nieuwsoverzicht