S Erfgoed

Erfgoed & Natuur

Soest bezit veel (cultureel ) erfgoed. Op deze pagina (aantal foto's) vindt u slechts een kleine opsomming. 

De gemeente Soest heeft alle 89 gemeentelijke monumenten verzameld in een online erfgoedregister op soest.nl. Van ieder beschermd monument zijn een beknopte karakterschets en een foto gemaakt. 

Soest heeft ook 42 rijksmonumenten. Met de eigenaren van de vliegbasis Soesterberg en van het Nationaal Militair Museum wordt overleg gepleegd over het vastleggen van militaire objecten als gemeentelijk monument.

Op de plattegrond van Soest zijn alle monumenten benoemd in een erfgoedregisterkaart.

Een overzicht van de Rijksmonumenten in Soest vindt u o.a. terug op de site van Rijksmonumenten.nl. 

Soest is een uniek dorp, want het heeft bijna alles wat je maar kunt bedenken op natuurgebied: water, weiden, bos, heide en duinen. 

In vroege tijden is Soest ontstaan op de overgang tussen laag, nat gebied en hoger, droog gebied. Dat was een veilige plaats om te wonen, want het was hoog genoeg om niet onder water te komen, maar toch was er water genoeg voor mens en dier. Dat water was afkomstig van de Zuiderzee, die in open verbinding stond met de Noordzee en als de wind uit het noorden kwam, kon het toen dus flink spoken, dan steeg het water en waren de wegen in de polder onbegaanbaar, maar het hoger gelegen dorp hield de voeten droog. Na de aanleg van de afsluitdijk en de Flevopolder werd het in Eemland wat minder onstuimig. In de weilanden in het hele gebied ten zuiden van het Eemmeer broeden weidevogels zoals de kievit, de grutto, de tureluur en de scholekster. Om de omstandigheden voor deze vogels te verbeteren werken veel boeren en organisaties samen. Op een aantal plaatsen wordt de waterstand verhoogd, worden poelen aangelegd en wordt later gemaaid. In de winter overwinteren ganzen, zwanen en veel soorten eenden in de Eempolders en ook is de grote zilverreiger een vaak geziene gast. Er is in de polder dus altijd wel iets te zien. Vanaf de Eem loopt het terrein op naar een hoog gelegen stukje historie: De Soester Eng. Het grootste gedeelte is bebouwd, maar het zuidelijk deel wordt in stand gehouden als agrarisch gebied en Molen De Windhond kijkt daar weer uit over de akkers. Dit gebiedje is goed toegankelijk.

Meer naar het westen ligt de vlakte van Pijnenburg, vroeger een drassig veengebied en dat kun je nog zien tussen de wijk Overhees en de Wieksloterweg, waar ook een nieuw nat natuurgebiedje is aangelegd: De Wiek. Ten zuiden daarvan liggen de uitgestrekte bossen van Op Hees met prachtige lanen, waarin het goed wandelen is. Ook ligt er een breed fietspad, geschikt voor scootmobielen, dat aansluiting gaat krijgen op het ecoduct Op Hees.

Bij Soesterberg ligt het voormalig vliegveld Soesterberg, een enorme vlakte, waarboven de leeuweriken hun jubelende zang laten horen.  

Erfgoed en natuur in Soest

Alles (20)(Cultureel) erfgoed (20)Natuur (3)
Officierscasino

Kampweg 1

Soesterberg

Monument gevallen kameraden

Verlengde Paltzerweg 1

Soest

Oude Kerk

Torenstraat 1

Soest

035-6022120
Anna Paulownahuis

Burgemeester Grothestraat 51

Soest

St. Jozefgebouw

Steenhoffstraat 46

Soest

035-6023878
Landgoed De Paltz

Landgoed de Paltz 1

Soest

Station Soest Zuid

Eikenlaan 44

Soest

Boerderij Vosseveld

Birkstraat 96

Soest