Default (standaard als geen header)

A most wanted man - Corbijn - GB - 2014 - 121 minuten

05-01-2015

Maandag 5 januari, 15.00 en 20.15 uur; woensdag 7 januari, 20:15 uur.

Regisseur: Anton Corbijn
Acteur: Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Robin Wright, Rachel McAdams, Grigoriy Dobrygin, Homayoun Ershadi, Mehdi Dehbi, Nina Hoss, Daniel Brühl, Herbert Grönemeyer
Scenario: Andrew Bovell
Producer: Andrea Calderwood, Simon Cornwell, Stephen Cornwell, Gail Egan, Malte Grunert
Camera: Benôit Delhomme
Componist: Herbert Grönemeyer
Montage: Claire Simpson
Schrijver: John le Carré

Een stemmige film, deze thriller over een Duits spionageteam dat een vermeende terrorist wil vangen die in Hamburg is opgedoken. Hoffman speelt hun baas, die moet samenwerken met een schimmige bankier (Willem Dafoe) en een idealistische advocate (Rachel McAdams), en wordt tegengewerkt door een Amerikaanse CIA-agente (Robin Wright).

De film is gebaseerd op een boek van John le Carré, specialist in intelligente spionnenverhalen vol ingewikkelde intriges. ‘A Most Wanted Man’ is in die zin vintage Le Carré: het verhaal is actueel en komt geloofwaardig over, hangt niet samen van clichés en vereist de nodige oplettendheid van de kijker – net als eerder bijvoorbeeld de thriller ‘Tinker Tailor Soldier Spy’. Waar in die film echter nog wel eens een dode viel en er dramatisch veel op het spel stond, wordt ‘A Most Wanted Man’ nooit echt spannend, en de personages blijven op afstand (hoe menselijk ze ook door de acteurs worden neergezet). En dat iedereen Engels met een Duits accent spreekt, helpt ook niet mee – een gimmick die maar niet wil wennen.

Wat overblijft is een smaakvolle, dramatische thriller die wat ouderwets aandoet, zowel in toon als inhoud – de boeven en oorlogen mogen in de loop der jaren veranderen, de opsporingsmethoden van de spionnen doen dat kennelijk amper.

Zoals van topfotograaf Anton Corbijn mag worden verwacht, zijn de sfeervolle beelden piekfijn verzorgd. En hij heeft een sublieme cast samengesteld.

Foto: Entertainment One Benelux

Referentie-ID: 11310 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!