Default (standaard als geen header)

Gemma Bovery - Fontaine - FR - 2014 - 99 minuten

19-01-2015

Maandag 19 januari, 15.00 en 20.15 uur; woensdag 21 januari, 20:15 uur.

Regisseur: Anne Fontaine
Acteur: Fabrice Luchini, Gemma Arterton, Jason Flemyng, Isabelle Candelier, Niels Schneider, Mel Raido, Elsa Zylberstein
Scenario: Anne Fontaine, Pascal Bonitzer
Producer: Philippe Carcassonne, Matthieu Tarot
Camera: Christophe Beaucarne
Componist: Bruno Coulais
Montage: Annette Dutertre

Wreed wordt ‘het al tien jaar overleden seksleven’ van een middelbare Normandische bakker Joubert (Fabrice Luchini) verstoord als zijn jonge Britse overbuurvrouw Gemma Bovery (Arterton) arriveert. Ja, denk aan Flaubert’s schandaalroman over Madame Bovary.
Gluurbuur Joubert volgt elke adembenemende beweging van Gemma met wijdopengesperde ogen en bij voorkeur in slow motion. Bevallig snuffelt ze aan zijn broodjes. Waarna ze op zijn uitnodiging zijn deeg kneedt met de doeltreffendheid van een pin-up in een wasstraat. Als ze met de naburige kasteelheer flirt, doet de van een afstandje toekijkende Joubert daarvan als een jaloerse sportcommentator verslag.

De film is een bewerking van de gelijknamige ‘graphic novel’ van de Britse striptekenares Posy Simmonds, die eerst als serie in The Guardian verscheen voordat hij in 1999 in boekvorm werd uitgegeven. Simmonds stak daarin even subtiel als genadeloos de draak met de verlangens van personages uit de middenklasse. Gemma was zelfs een tikje ordinair. Zo niet deze Gemma (vertolkt door Bondgirl Gemma Arterton), die carrière maakte als onaardse schoonheid in ‘fantasy action’ spektakels. Ze speelde al eerder een Posy Simmonds-personage in de verfilming van de stripserie ‘Tamara Drewe’ (2010) door Stephen Frears. Dat was een tragikomedie over een jonge vrouw die op het platteland het hoofd op hol brengt van mannen met al dan niet literaire aspiraties. Daarin werd nog effectiever en cynischer afgerekend met de plattelandsidylle.
In deze film ontmoeten we veel zoet, en weinig bitter. Gemma is hier een gewillig lustobject voor voyeur Joubert.

Foto: Filmfreak

Referentie-ID: 11314 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!