Default (standaard als geen header)

Kreuzweg - Bruggemann - DEU - 2014 - 107

28-01-2015

Kreuzweg - Bruggemann - DEU - 2014 - 107
Maandag 26 januari, 15.00 en 20.15 uur; woensdag 28 januari, 20:15 uur.

Regisseur: Dietrich Brüggemann
Acteur: Lea van Acken, Moritz Knapp, Franziska Weisz, Anna Brüggemann, Lucie Aron, Birge Schade, Florian Stetter
Scenario: Dietrich Brüggemann, Anna Brüggemann
Producer: Leif Alexis, Fabian Maubach
Camera: Alexander Sass
Montage: Vincent Assmann

Veertien lange ‘takes’ corresponderen in dit sardonische portret van katholiek fundamentalisme met de veertien staties van Christus' lijdensweg, vanaf het gerechtsgebouw tot zijn begrafenis. Veertien jaar oud is ook de vrome Maria (een opmerkelijk debuut van de jonge Lea van Acken) die de satanische verleidingen van het moderne bestaan – popliedjes tijdens gymles en nieuwsgierige Duitse jongetjes – niet kan verzoenen met Gods genade en het eeuwige leven, zoals gepredikt door de ultraconservatieve Gemeenschap van de Heilige Paulus, afdeling Beieren.

Ze komt tot de conclusie dat een offer nodig is om de universele orde te herstellen. Die is klaarblijkelijk verstoord omdat haar vierjarige broertje Johann nog nooit een woord gezegd heeft, ook al zou die in een andere wereld misschien gewoon autistisch heten. Of zou Johanns zwijgen iets te maken hebben met de sfeer in huis? Hoog boven het gezin toornt namelijk de figuur van de moeder uit, die elke afwijking van de doctrine bestraft met donder en bliksem en het dreigement om Maria naar een kostschool te sturen.

Dit is Dietrich Brüggemanns vierde film. Hij won hiermee tijdens de laatste Berlinale de prijs voor het beste scenario. De komische ondertoon en interessante vorm maken ‘Kreuzweg’ vermakelijk en de moeite waard. Geen ‘Life of Brian’, deze eigentijdse versie van het lijdensverhaal van Christus, wel een komedie. Al is het er een met een uitgestreken gezicht. Maar dit is dan ook lijden op z'n Duits: ernstig en prekerig.

Foto: SeptemberFilm

Referentie-ID: 11318 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!