Default (standaard als geen header)

Expositie Smurfit-Kappa

11-03-2016 t/m 12-06-2016

Museum Soest

Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6023878

E-mailadres
info@museumsoest.nl

Website
www.museumsoest.nl

Meer over Museum Soest

“Golfkartonproductie al sedert 1953 in Soest”

Oudere Soesters zullen zich het nog kunnen herinneren toen “Mercurius” zich als eerste bedrijf vestigde op het industrie terrein in Soestdijk achter het R.K. kerkhof aan de Kostverlorenweg. “Mercurius” inmiddels alweer jaren  onderdeel van de Smurfit Kappa Group. Smurfit Kappa is een van 's werelds toonaangevendste providers van verpakkingsoplossingen op basis van papier, met meer dan  40.000 medewerkers verdeeld over 350 productielocaties in 33 landen en met een omzet van € 8,1 miljard in 2014.

“Mercurius” werd in 1938 opgericht door de heer P. Korff. Aanvankelijk werd met de productie van sigarenzakjes begonnen in Hilversum. Na de oorlog nam de produktie een zodanige omvang aan, dat het pand in Hilversum spoedig te klein werd. Daarom werd in 1946 besloten het bedrijfje naar Baarn te verplaatsen. In 1947 werd een bescheiden begin gemaakt met de productie van gegolfd papier en golfkarton.

Het gebruik van golfkarton groeide in de eerste na-oorlogse jaren zo sterk dat in 1951 werd besloten een nieuwe fabriek in Soest te bouwen. Een fabriek waar uitsluitend gegolf papier en golfkarton zou worden vervaardigd. Voor dit doel werd in 1952 circa 40.000 m2 grond in de gemeente Soest aangekocht. Op 3 september 1952 werd door Madelon Korff, dochter van de eigenaar, de eerste steen gelegd en kon met de bouw van een productiehal van 1600 m2 en een verwerkingshal van 800 m2 worden begonnen. Door de explosieve groei van de golfkartonmarkt was het reeds in 1956 al noodzakelijk om het gebouw verder uit te breiden met een nieuwe verwerkings- en expeditiehal. Zo kwam er een oppervlakte van 1600 m2 bij.

Eind jaren ’60  is “Mercurius” inmiddels uitgegroeid tot een groot bedrijf waar destijds zo’n 190 medewerk(er)s werkzaam zijn en een gebouwencomplex van, inmiddels, ca. 14.000 m2. Begin 1971 werd het nieuwe kantoor, nu met de ingang aan de huidige Koningsweg, in gebruik genomen. Dit terwijl het oude kantoor aan de Kostverlorenweg werd afgebroken en deze vrijgekomen ruimte werd gebruikt om de productiehal uit te breiden.

Investeringen in steeds modernere  machines en met veel inzet van alle medewerk(st)ers is het “oud Mercurius” gegroeid met om de 2 á 3 jaar een hal erbij. De huidige locatie staat nog steeds op de fundamenten die in 1952 werden neer gelegd. Golfkartonverpakkingen zijn heden ten dage één van de belangrijkste verzend verpakkingen die wereldwijd worden gebruikt.

“Golfkarton”

Golfkarton bestaat ten minste uit 2-lagen: 1 laag van vlak papier, de deklaag, (meestek bruin of wit) met een gegolfde laag papier er op, dat op het contactpunt met lijm aan de onderliggende laag papier is gelijmd. Deze zogenoemde enkelzijdige golf wordt vaak gebruikt als inleg te bescherming van ingepakte producten zoals fruit, bonbons of beschuit. Vanaf 3 lagen wordt golfkarton meestel gebruikt voor vervaardiging van verpakking en dergelijke. Er is verder golfkarton dat opgebouwd is uit 5 lagen (met 2 golven) of zelfs 7 lafen (met 3 golven).

De golven zijn gestandaardiseerd aan de hand van de volgende indeling:

A, de grove golf, met een golfhoogte van ±4 ½ mm en ongeveer 120 golven per meter
B, de fijne golf, met eengolfhoogte van ±2 ½ mm en ongeveer 160 golven per meter
C, de middel-grove golf, met een golfhoogte van ±3 ½ mm en ongeveer 140 golven per meter
D, goliath-golf, met een golfhoogte van ±9 mm en ongeveer 70 golven per meter
E, met een golfhoogte van ±1,2 mm en ongeveer 300 golven per meter
F, de microgolf, met een golfhoogte van ±0,8 mm en ongeveer 600 golven per meter
G en N, met een golfhoogte van±0,5 mm en ongeveer 550 golven per meter

De meest-voorkomende combinatie van golfven bij golfkarton met 5 lagen is de C/B combinatie, maar inprincipe is elke combinatie mogelijk. Smurfit Kappa MNL vestiging Mercurius Soest, maakt gebruik van de B,C en E golftypes.

Kwaliteiten

De stevigheid van het karton is afhankelijk van de kwaliteit en gramsgewicht van het papier dat gebruikt wordt bij de frabicage. Golfkarton met een papierkwaliteit van 120g/m² is aanmerkelijk minder stevig dan een papierkwaliteit van 200g/m². De sterkte van de verpakking is dus afhankelijk van het soort papier en het aantal lagen waaruit het materiaal bestaat en type golf.

Verpakking

Op iedere gewenste afmeting worden er golfkartonplaten vervaardigd. Dit is het halffabrikaat wat verder wordt verwerkt op de vestiging in Soest naar een verpakking. Dat kunnen zijn vouwdozen, stansverpakkingen en verdere beschermingen (zoals, palletplaten, tussen- opvulplaatsjes).

Duurzaam

Golfkarton is een goedkoop en veel gebruikt verpakkingsmateriaal. Het papier wat wordt gebruikt is hoogzakelijk vervaardigd uit papier- en kartonafval. Het hergebruik van golfkarton is via de inzamelketens van oud papier  oneindig. Nederland is een van de landen waar de meeste hergebruik van oud papier plaatsvindt. Van al het papier en karton uit huishouden wordt nu nog maar 60% gescheiden ingezameld.

Door medewerking van oud medewerker van Smurfit Kappa Jan Paauw is een prachtige overzichtsexpositie ingericht. De geschiedenis van Mercurius en de ontwikkeling van de Golfkartonproduktie kunt u zien tijdens de expositie welke vanaf 11 maart a.s. start in Museum Soest. De expositie is te zien tot en met 12 juni 2016.

Zie ook www.museumsoest.nl

Referentie-ID: 13332 - Redactie: Uit in Soest


Locatie Expositie Smurfit-KappaTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!