Default (standaard als geen header)

Expositie Foxboro

11-03-2016 t/m 12-06-2016

Museum Soest

Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6023878

E-mailadres
info@museumsoest.nl

Website
www.museumsoest.nl

Meer over Museum Soest

Beleef de jaren van Foxboro in Museum Soest

Uitbreiding overzichtstentoonstelling Foxboro Nederland NV in Museum Soest

In december 2014 is de eerste aanzet tot een ‘beperkte’ expositie van Foxboro Nederland NV in Soest geopend. Sinds die tijd is regelmatig gewerkt om een uitgebreider “beeld” mogelijk te maken.

Dat is nu gelukt, hoewel op “tijdelijke basis” is door een aantal oud medewerkers van Foxboro verheugd gereageerd dat Museum Soest de mogelijkheid heeft geboden om in de grote expositiezaal een uitbreiding van Foxboro memorabilia te tonen.

Uit de vele beschikbaar gekomen stukken, zowel in papiervorm als in concrete producten en onderdelen daarvan, is een keuze gemaakt welke aansluit bij het reeds getoonde.

Juist in de jaren 1960-1990 zijn vele elektronische  meet- en regelapparatuur producten in de fabriek aan de Koningsweg samengesteld, getest en aan bedrijven in meerdere werelddelen geleverd.

Een dergelijke levering bestond uit bijvoorbeeld controlekamerapparatuur en meet- en regelapparatuur voor in het “veld”.

Wat de oud medewerkers kunnen laten zien zal zich daarop focussen, naast presentatie van diverse drukmeters. Ook wordt een inzicht gegeven in de ontwikkelingsfasen van complete “control rooms”, het is indrukwekkend te zien hoe dit zich heeft ontwikkeld. Zowel vanuit overzichtsefficiëntie, als wel veiligheidsaspecten. Tevens zullen er voorbeelden te zien zijn van specifieke instrument toepassingen zoals blending en batchcontrol. Deze procestechniek werd binnen het bedrijf door deskundigen opgesteld en uitgewerkt.

Het bedrijf Foxboro

Foxboro, een Amerikaans bedrijf in meet- en regeltechniek, opende 55 jaar geleden een vestiging in Soest. Het groeide uit tot een van de grootste industriële bedrijven in de gemeente. Velen in Soest en de regio’s Eemland en ‘t Gooi zullen zich dit geweldige bedrijf herinneren.

Aanvankelijk heette het Amerikaanse bedrijf dat in 1908 opgericht werd ‘The Industrial Instrument Company’. In 1915 veranderden de oprichters, de gebroeders Bristol, de naam in ‘The Foxboro Company. ’ Meet en regel techniek voor de procesindustrie werd de specialiteit van het bedrijf.

Op 12 maart 1959 werd Foxboro Nederland NV opgericht, een volle dochter van The Foxboro Company, met een fabriek(je) in Soest waar meet instrumenten werden geassembleerd. Eind 1959 had Foxboro Nederland 10 werknemers. Die snelle groei zette door tot ruim 600 medewerkers. Foxboro was een begrip in Soest; het was de grootste werkgever van Soest in die tijd. De vestiging in Soest werd het hoofdkantoor voor de EEG-landen. Handelsvertegenwoordiger Econostro werd in 1970 overgenomen en verhuisde naar Schiedam onder een nieuwe naam: NSO, het Netherlands Sales Office.

In Soest werd in 1971 een divisie voor systemen opgericht: de European Digital Systems Operations. Deze zorgde voor de verkoop, implementatie en service van de procescomputers van Foxboro. Later werd Soest het hoofdkwartier voor processystemen. Nog weer later, in 1981, werd de afdeling Corporate Development and Engineering Systems opgericht. Deze afdeling leverde door de jaren heen belangrijke bijdragen in de ontwikkeling van Spectrum Series en later I/A Series producten. Het aantal werknemers wereldwijd kwam rond 1982 op een hoogtepunt van 12000. In 17 fabrieken in 8 landen werden meer dan 1000 verschillende eindproducten gemaakt. Ongeveer 100 verkoopkantoren wereldwijd zorgden voor een jaaromzet van ruim US $600 miljoen. De omzet van Foxboro Nederland NV bedroeg NLG 246 miljoen. The Foxboro Company was genoteerd op de beurs van New York en Londen, en had 4290 aandeelhouders; de meerderheid was in handen van de familie Bristol.

Vanaf 1987 kwam er een kentering. De overstelpende hoeveelheid orders, de voortijdige introductie van het I/A-systeem en enkele kinderziektes brachten het bedrijf in ernstige moeilijkheden. Het marktaandeel daalde en concurrentie was moordend. Het productiebedrijf in Soest is in 1990 gesloten. De naam Foxboro is echter blijven bestaan. (Moeder bedrijf Schneider Electric).

Voor de bezoekers zal een leestafel zijn ingericht waar een grote verscheidenheid aan Foxboro documentatie, handboeken en toepassingsmogelijkheden kunnen worden ingezien.

Uw belangstelling gewekt? Komt u eens kijken in Museum Soest. Er is daar trouwens nog veel meer te bewonderen.  De expositie van Foxboro is in het museum Soest te zien vanaf 11 maart tot en met 12 juni 2016.

 

 

Referentie-ID: 13337 - Redactie: Uit in Soest


Locatie Expositie FoxboroTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!