Default (standaard als geen header)

Muziektheater 'Uitgedoofd licht' in de Open Hof

20-05-2016

Wegens succes brengt KunstRijk het muziektheaterstuk 'Uitgedoofd licht' nog twee keer op 20 en 21 mei in de Open Hof te Soest. Het betreft een aangrijpend verhaal over Adriaen Koerbagh, een tijdgenoot en collega van Spinoza. Koerbagh was een vroege godsdienstwetenschapper en filosoof in een tijd dat religie een hele andere plaats in de samenleving had. In het stuk wordt duidelijk hoe talloze belangen van theologen en kooplieden, maar ook van vroege wetenschappers, het onmogelijk maakten om vrij je mening te uiten. Je werd al spoedig voor ketter uitgemaakt, zelfs nog midden in de 17e eeuw. Spinoza trok zich, wijselijk, enigszins terug en publiceerde relatief weinig tijdens zijn leven en vaak in het Latijn. Hij zal in de voorstelling ook uitleggen waarom!

De toeschouwer raakt betrokken bij dit verhaal via het perspectief van de vrouw en broer van Koerbagh. De hele voorstelling door proberen zij te begrijpen waarom het licht van hun geliefde langzaam uitdoofde. Dit was ook de bedoeling van de slimme Amsterdamse 17e eeuwse kooplieden, die natuurlijk wel begrepen dat nieuwe martelaars alleen maar voor meer beroering zouden zorgen.
Maar hoe escaleert een verschil van mening? Hoe wordt een idealist een fanaticus? En hoe polariseert zo'n situatie aan alle kanten? Kortom: een heel actueel thema.

Deze voorstellingen in de Open Hof krijgen een speciaal karakter omdat er een authentiek decor wordt opgebouwd van panelen uit stijlkamers van de 17e en 18e eeuw! De stijlkamers zijn ingericht met diverse antieke en brocante voorwerpen. Deze zijn beschikbaar gesteld door Fred Gabor uit Amersfoort. Hij zelf speelt ook de hoofdrol!

Aanvang 20 mei om 20.00 uur & 21 mei om 15.00 uur

Adres: Veenbesstraat 2, Soest
Postcode: 3765BA
Plaats: SOEST
Url: http://www.kunstrijk.nl
Datum/tijd: 20-05-2016

Bron: Ingezonden agendatips via website RTV Utrecht

Referentie-ID: 13925 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!