Default (standaard als geen header)

Expositie Bert Willemsen

17-06-2016 t/m 18-09-2016

Museum Soest

Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6023878

E-mailadres
info@museumsoest.nl

Website
www.museumsoest.nl

Meer over Museum Soest

Expositie Bert Willemsen

‘Werk vanuit het hart ‘

Door: Eveline Roskott

Bert Willemsen (1947) woont in Arnhem in een beschermde woonomgeving en heeft het voor elkaar gekregen in minder dan 10 jaar een eigen schilderstijl te ontwikkelen. Hij werd hierin begeleid door Wytske Jansma van activiteitencentrum De Heuvel in 't  Dorp.  Ik vroeg een aantal kunstenaars hun eerste indruk te beschrijven.

Gé Berns, Oosterhout: "Spannend en vooral kleurrijk werk. Veel tijd nemen om er achter te komen wat er in zit."
.
Pauline Luijben, Welsum: "In deze vluchtige tijd vind ik het van grote waarde als een kunstenaar in zijn werk uitdrukt dat hij geduldig en precies wil zijn en dat er alleen maar iets goeds ontstaat als je er tijd aan geeft."

Marten Post, Kesteren: "De kunstenaar heeft in principe volledige vrijheid in de 2-dimensionale wereld. Het is altijd boeiend om te zien hoe uit deze potentiele chaos, struktuur en orde ontstaat. Bert Willemsen doet dit met volledige overgave!"

Tjerk Reijinga, Soest: "Bert Willemsen zijn schilderijen maken mij vrolijk. Ze doen mij denken aan de prachtige glas in lood ramen in de kerken die ik bezoek wanneer ik in Frankrijk ben."

Marijke Postma, Oosterbeek/Arnhem:" Evenals in het werk van de Zwitserse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser, laat Bert ons zijn kleurrijke binnenwereld zien. Intrigerend werk en meer dan enkel decoratie"

Peter van Oostzanen, Soest: "Het werk van Bert is niet onder één noemer te vatten. Het is vrolijk en kleurrijk."

Mint Faas, Soest: Mondriaan lijkt simpeler vergeleken met het lijnenspel en de prachtige vrolijke kleuren die Bert gebruikt.

Bert schildert zoals hij is en zoals hij zelf breeduit lachend aangeeft:  "... in een soort Mondriaan stijl." Hij tekent eerst met pen de vakken op het katoenen doek en schildert daarna de vakken in met acrylverf. Daarbij is hij  enorm gefocused. Hij schildert iedere dag en bedenkt zelf de patronen. Bert schildert zoals hij denkt en zoals hij praat; druk en snel, maar vooral vrolijk en kleurrijk, waardoor je zelf ook vrolijk wordt wanneer je er naar kijkt.

Zijn appartement staat in een heuvelrijke buurt van Arnhem en met een groepje medebewoners woont hij geïntegreerd tussen gezinnetjes op loopafstand van 't Dorp, dat dankzij de inzet van Mies Bouman 50 jaar geleden werd gebouwd en waar zijn vriendin Marianne Roskott, mijn schoonzus, woont.

Gastvrij als hij is, schenkt Bert graag een kopje koffie in en zegt hij op vrolijke toon: "Nou! Kom maar op! Wat willen jullie allemaal weten? Want jullie willen graag alles van mij weten, hè, jullie daar in Soest! Ja, ik heb het wel door, hoor, van jullie daar in Soest!" Never a dull moment met Bert, altijd een vlotte babbel, hoewel de kans groot is dat hij bij de opening van zijn expositie in Museum Soest, juist heel stil zal zijn.

Mijn vragen zijn eenvoudig en van algemene aard, omdat Bert als amateurschilder zich vooral amuseert en niet bezig is met hogere ideeën of idealen of achterliggende gedachtes. Het gaat bij hem puur om de lol. Lekker bezig zijn.

Ben jij altijd al bezig geweest met schilderen en tekenen? Deed je dat bijv. ook al als kind? Ik ben begonnen met schilderen vanaf dat ik op 't Dorp woonde. Ik heb wel eens wat getekend, maar dat kan ik niet zo goed. Ik vind het lastig om dingen te tekenen, het lijkt dan nergens op. Ook natekenen lukt mij niet en daarom doe ik het niet meer.

Je maakt nu altijd kleurrijke schilderijen. Heb je wel eens een tekening gemaakt in alleen zwart/wit? Toen ik begon met schilderen heb ik niet zoveel kleuren gebruikt. Maar zwart/wit vind ik niets. Kleuren maken mij blij. Ik hoef het ook niet uit te proberen. Ik vind de schilderijen die ik nu maak, het leukste om te doen.

Je maakt nu altijd kleine schilderijtjes. Lijkt het je leuk om eens een heel groot schilderij te maken? Ik zou wel grotere werken willen maken maar dan moet ik wel een ezel hebben. Zonder ezel kan ik anders het doek niet kwijt op tafel en ik zou niet weten hoe ik dan zou moeten schilderen.

Heb je wel eens mensen of dieren geschilderd? Nee, dat kan ik niet. Ik heb niet op de kunstacademie gezeten en daarom kan ik dit niet!

Wil jij met jouw schilderijen iets laten zien, iets vertellen of schilder je zomaar voor de lol? Omdat je de kleurtjes mooi vindt? Ik schilder vooral voor de lol, ik vind het een leuke bezigheid en vind het leuk om met kleuren en vlakken te werken.

Waar ben je geboren en opgegroeid? Ik ben een echte Arnhemmer, hier geboren en ik heb op verschillende plekken gewoond. Ook heb ik een tijdje in Westervoort gewoond. Gelukkig kon ik later weer terug naar Arnhem. Ik heb de LTS gevolgd en daarna heb ik bij een meubelfabriek gewerkt. Eerst heb ik op 't Dorp (van Mies Bouman) in Arnhem gewoond en sinds 2012 woon ik zelfstandig in een appartement.

Zijn er in de familie nog meer mensen kunstzinnig of ben jij de enige? Nee ik ben de enige, vroeger werd er nooit geschilderd of over kunst gepraat. Mijn vriendin, Marianne, houdt wel van kunst en ook van tekenen en schilderen.

Schilder je alleen thuis of ook wel eens bijv. buiten? Sinds een jaar ga ik twee ochtenden in de week naar De Aandacht in Arnhem, dit is een dagbesteding. Hier schilder ik met allerlei andere mensen. Ook ga ik sinds kort een ochtend in de week naar 't Dorp om daar met andere mensen te schilderen.

De koffie is op, het gesprek is afgelopen en ik moet weer terug naar Soest. De geplande expositie belooft een leuke kennismaking te worden met het werk van Bert Willemsen. We zullen samen hiervoor ongeveer 10-15 werken selecteren die in de vitrinekasten neergezet worden. De werken zijn klein, dus misschien worden het er wel meer!

Toen ik voor het eerst met het werk van Bert in aanmerking kwam, was ik aangenaam verrast door de eenvoud en door de kleuren ervan. Ik vond het patronen voor tapijten, badmatjes, kadopapier, illustratief. Werk vanuit het hart wat het eerste dat mij te binnen schoot. Een mooie titel voor een expositie.

Van tevoren kunt u alvast een kijkje nemen op de Facebookpagina  waar Bert zijn schilderijen laat zien onder de naam Bert Willemsen - kunstenaar.

Bel of mail wanneer u meer wilt weten met Eveline Roskott-van Haastert van
Amanti d'Arti Productions.   
Telefoon 035-6019952 Website: www.amanti-d-arti.nl Mail: amantidarti@live.nl

Duur expositie: 17 juni t/m 18 september 2016
Locatie: Museum Soest
Adres: Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest

Voor o.a. de openingstijden zie www.museumsoest.nl

Referentie-ID: 14060 - Redactie: Uit in Soest


Locatie Expositie Bert WillemsenTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!