Default (standaard als geen header)

Expositie Ruud Bartlema.

30-09-2016 t/m 08-01-2017

EXPOSITIE VAN SCHILDERIJEN EN BEELDEN VAN RUUD BARTLEMA

IN MUSEUM SOEST TE SOEST

POEZIE EN VERHAAL ALS INSPIRATIEBRON

OVER HET WERK VAN RUUD BARTLEMA 

Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema opgeleid o.a. door Maarten Krabbe, aan één van de Vrije Akademie’s in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam. 

Voor zijn schilderkunst vormen poezie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitput-telijk reservoir van beelden. Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond b.v. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters of Buber’s Chassi-dische vertellingen. In opdracht van de KRO televisie werd een moderne kruisweg geschil-derd, die door het Bijbels Museum in Amsterdam werd aangekocht, evenals een serie van vijf schilderijen rond de beginzinnen van de eerst vijf Bijbelboeken.

Rond de poezie van Huub Oosterhuis en Hans Andreus ontstonden series schilderijen, vaak in opdracht, zoals van RKK radio en televisie. Daarnaast kwamen er opdrachten vanuit verschillende kerken en zorginstellingen voor het ontwerpen en uitvoeren van schilderingen  als gedachtenispanelen en wandschilderingen voor stiltecentra, zoals o.a. in Baarn(Paaskerk), Zwammerdam(Hooge Burgh), Purmerend (Doortochtkerk), Utrecht(Revalidatiecentrum de Hoogstraat) en Joure(Zorgcentrum De Flecke), Soest(Oude Kerk), Rotterdam (Zorggroep Rijnmond). Naast picturale kunst maakt Ruud Bartlema ook ruimtelijk werk. In zijn keramiek valt de cylindrische en opengewerkte vorm op. Op dit moment is Ruud Bartlema werkzaam in Soest .

Werk van Ruud Bartlema werd geexposeerd in Geldrop(’t Kruispunt), Nuenen(Galerie ’t Weefhuis), Groningen(Synagoge Folkingestraat, Liturgisch Instituut en Galerie Lijn 2),

Haren(Galerie de Dilgt), Amsterdam(De Rode Hoed en Bijbels Museum), Den Haag (galerie

Ruach), Utrecht(stilte centrum Hoog Catharijne, Domkerk), Kortenhoef(Dorpskerk), Nijmegen(Studentenkerk) Amersfoort(Bergkerk, Omroep pastoraat), Velen(Galerie de Roze),

Oosterbeek(Vredebergkerk), Sjoelmuseum Elburg  

Ruud Bartlema  

Rembrandtlaan 113761 AG

tel. 035-6030088

website. www.ruudbartlema.nl

Openingstijden museum Soest zie www.museumsoest.nl

 

Referentie-ID: 14424 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!