Default (standaard als geen header)

Der Staat gegen Fritz Bauer

05-10-2016

Culturele vereniging Artishock

Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6019577

E-mailadres
secretaris@artishock-soest.nl

Website
www.artishock-soest.nl

Meer over Culturele vereniging Artishock

Der Staat gegen Fritz Bauer – Kraume – Dld – 2015 – 105 minuten
maandag  3 oktober, 20.15 en woensdag 5 oktober, 20.15
Regisseur: Lars Kraume
Acteurs: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Sebastian Blomberg, Michael Schenk

Zonder de Duitse procureur-generaal Fritz Bauer (1903-1968) was SS’er Adolf Eichmann, die de logistieke regie voerde over de massavernietiging van de Joden, nooit opgepakt. Bauer riskeerde een aanklacht wegens landverraad door de Israëlische geheime dienst in te schakelen voor Eichmanns opsporing in Argentinië. Hoe en waarom hij dat deed is te zien in deze spannende film, die het midden houdt tussen politieke thriller en psychologisch drama. De postume doorbraak van een onbekende Duitse held, die zijn geheim meenam in zijn graf.

De algemene teneur in de jaren zestig onder Wirtschaftswunder-kanselier Adenauer was: laat het verleden rusten, kijk naar de toekomst. Bauer ging daar met zijn strijd voor rechtvaardigheid lijnrecht tegenin. Hij was geen een echte nazi-jager, van het kaliber Simon Wiesenthal of Tuviah Friedman. Hij laat zich eerder duiden als een echte Duitse democraat. Een die van mening was dat de jonge democratie zich eerst met de achter haar liggende tirannie bezig moest houden, voordat de democratie überhaupt tot wasdom kon komen. Dit land bestond niet opeens uit nieuwe bewoners, maar nog altijd uit dezelfde mensen die in de oorlog veel schuld op zich hadden geladen. Met dit doel voor ogen heeft hij natuurlijk ook op nazi’s gejaagd.

Onze programmeurs zeggen: “Dit fascinerende drama geeft pijnlijk weer dat de Duitsland, de overheid voorop, pas werkelijk vooruit kan als het land achteruit gekeken heeft. Fritz Bauer heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Een aanrader!”

Foto: Cinéart Nederland bv
Kijkwijzer: vanaf 12 jaar, discriminatie

Referentie-ID: 14599 - Redactie: Uit in Soest


Locatie Der Staat gegen Fritz BauerTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!