Default (standaard als geen header)

Expositie 'Malle Pietje' samengesteld door Jos Peters

13-01-2017 t/m 01-04-2017

Malle Pietje uit de TV serie Swiebertje.

Zijn naam is Jos Peters , 54 jaar oud en woonachtig te Amersfoort. Ruim acht jaar geleden is hij via een advertentie van de volksuniversiteit bij Radio Soest terecht gekomen. Bij radio Soest is hij begonnen bij het voor velen bekende programma Ommetje Natuur en mocht ik af en toe een schuif opengooien als beginnend technicus.

Maar Jos wilde meer en heeft inmiddels diverse eigen programma’s waaronder Jos avec Frans, Rock all over the Years en Dance into the Classic weekend.

Bij Radio Soest leerde Jos redacteur Ad van Wijngaarden kennen toen hij  nog een Sportprogramma deed. Ad was bevriend met Piet Ekel alias Malle Pietje uit de televisieserie Swiebertje en Piet maakte samen met Antoon van den Dijssel een programma over Oud Soest bij Radio Soest zo’n 25 jaar geleden.

Gezien zijn leeftijd is Jos opgegroeid met de serie Swiebertje en werd een grote fan van Mallle Pietje!

Jos  vroeg Ad of het mogelijk was dat hij Piet Ekel een keer kon ontmoeten. Hij zou hem dolgraag eens een keer in het echt willen spreken. Van het één kwam het ander en Ad regelde een bezoekje aan Honsbergen waar Piet woonde. Een jaar voor zijn dood heeft Jos hem nog mogen spreken

Tijdens het bezoek zag Jos Piet eens in levende lijve en hij herkende hem direct. Hij was voor Jos nog duidelijk herkenbaar na al die jaren. Piet vertelde Jos in geuren en kleuren over de serie Swiebertje. Tijdens de ontmoeting was Piet al ziek en overleed een jaar later in 2012 op 90 jarige leeftijd. Dat Jos een grote fan van Piet was bleek wel uit het feit dat hij samen met Ad zelfs op de crematie van Piet is geweest. Heel bijzonder toch?

Na Piet’s dood kwam Jos ook met Piet’s vrouw Gerrie – die volgend jaar ook 90 wordt - in contact door een interview bij haar thuis dat Jos mocht doen over Piet.

Een lieve vrouw en mooie woorden over Piet. Omdat Jos in die tijd  bij Beeld en Geluid werkte en aangaf dat hij graag iets met de nalatenschap van Piet wilde doen  heeft Gerrie hem spullen van Piet, zoals foto’s van de artiest Piet , krantenknipsels etc. toevertrouwd omdat ze bang was dat er na haar dood niet zo’n interesse meer zou zijn voor de nalatenschap van Piet en dat deze spullen misschien wel weggegooid zouden worden.

Piet Ekel was de laatste acteur uit de tv serie ‘Swiebertje’ die tijdens het gesprek met Jos Peters nog in leven was. De serie uitgezonden door de NCRV, was in de jaren ’60 en ’70 razend populair. Naast Piet Ekel bestond de cast onder andere uit Joop Doderer (Swiebertje) en Riek Schagen (Saartje). De serie liep van 1968 tot 1975. Naast acteur was Piet Ekel onder andere ook imitator , 50 jaar omroepman en variété-artiest. Piet woonde een groot deel van zijn leven in Soest. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Honsbergen.

Jos beloofde Gerrie dat hij met de spullen van Piet zeker iets zou gaan doen en zo gezegd zo gedaan….een  expositie in Museum Soest van 13-01-2017 t/m 09/04/2017. Uniek nooit eerder vertoond privémateriaal van een veelzijdig man en ex-inwoner van Soest en van de serie Swiebertje!

De kers op de taart te zien bij deze expositie: de outfit van Malle Pietje gedragen tijdens de serie!

 

Referentie-ID: 15162 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!