Default (standaard als geen header)

Regenwatertmarkt Soest Baarn

22-04-2017

Wethouders van Baarn en Soest samen op de bres voor duurzaam waterbeheer

Regenwatermarkt voor het hele gezin op zaterdag 22 april

Ons klimaat verandert. Het regent steeds vaker heel hard en de zomers zijn warmer en droger. Welke maatregelen kunnen we samen nemen? Hoe kunnen we wateroverlast op straat en in de tuinen voorkomen? Is er iets te doen aan de droogte in de zomer? Wat doet de gemeente en wat kunnen mensen zelf doen? Deze en nog meer vragen worden beantwoordt op 22 april tijdens de Regenwatermarkt op de Rioolwaterzuivering aan de Maatweg in Soest, waar het afvalwater van Baarn en Soest samenkomt.

Wethouders Mariska de Koning (gemeente Baarn) en Jannelies van Berkel (gemeente Soest) hebben gezamenlijk het initiatief genomen om aandacht te vragen voor duurzaam waterbeheer. Door de klimaatverandering zullen we steeds vaker te maken krijgen met wateroverlast, maar ook hitte en droogte. Het is een taak van gemeenten, waterschap, maar ook inwoners om te zoeken naar oplossingen en gezamenlijk dit probleem aan te pakken. Om inwoners te informeren over wat de gemeente doet, waarom het zo belangrijk is dat het regenwater niet in het riool verdwijnt en hoe inwoners zelf een steentje kunnen bijdragen, organiseren de gemeenten een gezamenlijke Regenwatermarkt.

Bijdragen aan de oplossing

“Waterbeheer was nooit zo spannend, maar het is wel erg belangrijk”, zegt wethouder Jannelies van Berkel van de gemeente Soest. “Als je ziet welke hoeveelheid regen ieder jaar valt in onze regio en leidt tot overlast. En dat wordt steeds meer. De gevolgen merken we allemaal. Aan de andere kant kunnen we ook allemaal bijdragen aan de oplossing. Hoe mooi is dat! Dus ik zeg: Niks geitenwollensokken, want waterbeheer is hot. En dat willen we laten zien”, aldus een bevlogen wethouder Van Berkel.

Wethouder Mariska de Koning van de gemeente Baarn vult aan: “Ik wil geen ‘natuurlijke badkuip’ in ons dorp. In sommige laaggelegen gebieden van Baarn is er bij zware regenval  wateroverlast. Het Stationsplein is nu een mooi voorbeeld van een plek waar we overlast aanpakken door het inbrengen van regenwater in de bodem. Daarmee wordt ook het onderlopen van De Koninklijke Wachtkamer tegengaan. Bijkomend voordeel is dat het hemelwater niet gezuiverd hoeft te worden op de rioolwaterzuivering. Duurzaam omgaan met de zuivering en bescherming van onze Vorstelijke uitstraling: twee vliegen in één klap! Over het belang van gemeentelijk waterbeheer en wat inwoners van Baarn zelf kunnen doen – bijvoorbeeld niet verharden maar planten – willen we graag vertellen op de Regenwatermarkt op zaterdag 22 april aanstaande.”

Regenwatermarkt

De Regenwatermarkt wordt op 22 april van 11.00 tot 15.00 uur gehouden op het terrein van de Rioolwaterzuivering tussen Baarn en Soest (Maatweg 10 in Soest). Beide wethouders en ook raadsleden zijn aanwezig om met inwoners in gesprek te gaan over duurzaam waterbeheer. Vrijwilligers van het waterschap staan klaar om een rondleiding te geven over de zuivering die normaal niet geopend is voor het publiek. Er is een tuinarchitect en een afkoppelcoach om te adviseren hoe men de tuin waterbestendig maakt.

Medewerkers van beide gemeenten staan klaar om vragen te beantwoorden over duurzaam waterbeheer en eventuele subsidiemogelijkheden voor bijvoorbeeld de aanleg van een groen dak (sedumdak) of de aanschaf van een regenton. Op de informatiemarkt staan diverse organisaties en bedrijven die informatie geven over bijvoorbeeld het afkoppelen van de regenpijp en het vergroenen van de tuin. Ook kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen en smikkelen van lekkere poffertjes!

De informatiemarkt wordt mede mogelijk gemaakt door o.a.: De Wildkamp; Sedumworld; Tuincentrum ’t Vaarderhoogt; Groei en Bloei; Atelier Groenblauw; Caroline’s tuinen; Operatie Steenbreek; De afkoppelcoach.

Klik hier voor de poster

 

 

Referentie-ID: 15728 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!