Default (standaard als geen header)

Gildewezen in Nederland

22-07-2017 t/m 22-10-2017

Vanaf 22 juli tot en met 22 oktober

Tentoonstelling Gildewezen in Nederland te zien in Museum Soest

SOEST - Op vrijdagmiddag 21 juli om 15.00 uur wordt een speciale wisseltentoonstelling geopend in het Museum Soest over het Gildewezen in Nederland. Gilden, schuttersgilden en schutterijen kennen een eeuwenlange geschiedenis en zijn lokaal nog steeds een belangrijke schakel. Van 18 augustus tot en met 3 september wordt in Soest een Landjuweel gehouden onder auspiciën van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden

Het Landjuweel is een mooie gelegenheid om een overzichtstentoonstelling in te richten over de historie, functie en de variëteit van de verschillende gilden. Drie maanden, tot en met 22 oktober, is deze tentoonstelling tijdens de openingstijden van het Museum Soest te bezoeken en te bezichtigen.

Gildekamer

Het Groot Gaesbeeker Gilde of Sint Aechten Schuttersgilde van Soest heeft al enkele decennia een eigen Gildekamer ingericht in het Museum Soest. De geschiedenis van het Soester Gilde gaat terug tot  het midden van de 14de  eeuw. In de Gildekamer zijn onder meer twee oude vaandels van het gilde, een gerestaureerd onderdeel van een vaandel dat midden 19de  eeuw is vervaardigd, gilde- en koningszilver en afbeeldingen van alle oud-koningen te bezichtigen.

De wisseltentoonstelling is ingericht in de expositiezaal van het Museum Soest, en deels ook in de raadszaal. Bij de inrichting van de tentoonstelling is gebruikt gemaakt van verschillende attributen die beschikbaar zijn gesteld door het Limburgs Schuttersmuseum in Steyl als ook het Gelders Schuttersmuseum in Zevenaar. Bovendien zijn vanuit het Soester Gilde de oude gildeboeken die de periode beslaan van 1683-1907 (en zich in het gemeentearchief bevinden) aanwezig.

Gildepraot

De overzichtstentoonstelling is bijzonder geworden. De bezoeker krijgt een mooi beeld van de historie en de gebruiken van de gilden en schutterijen in Nederland te zien. Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling wordt een extra Gildepraot (verenigingsblad van het Soester Gilde) uitgebracht waarin een uitgebreide beschrijving van de gebruiken en tradities en ook de verschillen tussen Gelderland, Brabant en Limburg in woord en beeld zijn gebracht. In Nederland wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen gilden, schuttersgilden en schutterijen.

Het Museum Soest is gevestigd in het Sint Jozefgebouw, Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest. In dit gebouw is ook het Gildehuis gevestigd. Het Museum is iedere zaterdagmiddag, zondagmiddag en van 1 april tot en met 31 oktober ook iedere  woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 13.30 – 17.00 uur open. Voor groepen gaat het museum altijd open maar dan wel even op afspraak. Het Museum Soest kent een grote diversiteit aan vaste exposities, zoals stijlkamer, wagenmakerij en schoolklas. De exposities zijn verdeeld over drie verdiepingen. In het gebouw is een lift aanwezig. 

Nadere informatie over dit bericht: René van Hal, 06-23284667, rene@gildesoest.nl of Cees Vos (als het vragen vwb het museum betreft) 06-28939510, cees.vos@oudsoest.nl

Referentie-ID: 16098 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achter



Ook vandaag!