Default (standaard als geen header)

Informatieavond Herenboeren

16-05-2018

Voedsel zonder toevoegingen? Zonder afval?

Het is goed mogelijk om voedsel zonder toevoegingen tot je te nemen. Voor de verpakking is nauwelijks materiaal nodig, dus heb je ook weinig tot geen afval. Herenboeren Soest en omgeving biedt dat alternatief. Op 16 mei is er een informatieavond in de democratische school De Ruimte. Tussen 20.00 en 21.30 uur krijg je alles te horen over dit ‘kleinschalig boeren’. Inlopen kan vanaf 19.30 uur.

Herenboeren Soest e.o. is een coöperatie waarbij de 200 leden een boer(in) in dienst hebben die op een stuk grond in Soest of omgeving groente en fruit verbouwt en dieren houdt. De opbrengst komt ten goede aan de leden. Die leden bepalen zelf – in goed overleg met de vakkundige boer(in) – hoe de gewassen geteeld en het vee gehouden wordt.

Herenboeren

Herenboeren waren vanouds de rijke boeren die veel personeel in dienst hadden. Dat personeel verrichtte de werkzaamheden, de opbrengst was voor de herenboer. Dat idee is in een nieuw jasje gegoten. In Boxtel ontstond het initiatief voor een kleinschalig gemengd bedrijf dat ‘gedragen’ wordt door 200 huishoudens, de leden. Die leden halen wekelijks hun voedselpakket op bij de boerderij. In dat pakket vinden ze een grote verscheidenheid aan groenten en fruit, en voor wie dat wil, een vleespakket. De leden kunnen met eigen ogen zien hoe de boer bezig is op hun bedrijf. Sommige leden vinden het leuk om zelf aan de slag te gaan op het land, maar dat is geen verplichting.

In Soest is een groep kartrekkers actief om een soortgelijke herenboerderij op te richten. De kartrekkers zijn op zoek naar geschikte grond (20 ha) en voldoende huishoudens om met de boerderij te beginnen.

Kom ook!

Voor iedereen die wil weten waar zijn voedsel vandaan komt en hoe het wordt geteeld, is dit een interessante avond. De informatieavond wordt gehouden in De Ruimte, Insingerstraat 37 in Soest. Inschrijven doe je via soest@herenboeren.nl. Wil je nu al meer weten, kijk dan op soest.herenboeren.nl

Referentie-ID: 17342 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!