Default (standaard als geen header)

Het Nederlands Kampioenschap Traditioneel Gerij

08-09-2018

Het Nederlands Kampioenschap Traditioneel Gerij in Soest en Baarn  op 8 september 2018

De Nederlandse vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) organiseert een twintigtal concoursen in het land om het cultureel erfgoed van dit ‘rijdende museum’ voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. Op deze manier kan men zien en beleven hoe het historische rijtuig eruit zag, bespannen met paard of paarden en een traditioneel geklede koetsier op de bok. De winnaars uit deze concoursen zullen naar Baarn en Soest komen om de finale aan te gaan.
De rond de 45 rijtuigen worden door een vakkundige jury beoordeeld op een groot aantal aspecten zoals authenticiteit van het rijtuig, de aanspanning, conditie van de paarden, originaliteit, etc.
 
Programma
Vanaf 7:00 uur ’s ochtends zullen de eerste deelnemers van het NK Traditioneel Gerij zich melden op bij Manege Laseur in Soest  alwaar de aanspanningen vanaf 9:30 uur gejureerd zullen worden.

Defilé in Soest

Om 11:00 uur vertrekt de stoet van top rijtuigen voor een rijtoer door de gemeente Soest waarna een presentatie met uitleg over de rijtuigen zal worden gehouden in de van Weedestraat in Soest om ca. 11:30 uur.

De stoet zal rond 12:30 uur het voorterrein van Paleis Soestdijk binnenrijden, waar de individuele prijzen worden uitgereikt. Rond 14:00 uur gaat de stoet verder richting  Baarn voor een rondrit langs een aantal van de vele monumenten die Baarn telt.

Defilé in Baarn
Rond 14.30 uur zullen de rijtuigen via de Laanstraat en de Eemnesserweg arriveren op de Brink voor het grote defilé. Daarbij wordt net zoals in Soest, uitleg geven over de aanspanningen, de paarden, de leeftijd van het rijtuig en waarvoor het rijtuig vroeger gebruikt werd. Na het defilé gaan de koetsiers via de Brinkstraat terug naar het inspanterrein in Soest.

Meer informatie over het NK Traditioneel Gerij is te vinden op de speciale website www.nknvtg.nl

Publieksprijs
Diverse Baarnse en Soester winkeliers hebben aan het evenement meegewerkt door een rijtuig te sponsoren. In de weken voorafgaand aan Open Monumentendag, kan men bij de deelnemende  ondernemers een folder halen waarop men kan aangeven welke koets het mooist is. Het rijtuig dat de meeste stemmen krijgt, zal op  8 september de Publieksprijs winnen. Ook de inzenders maken kans op mooie prijzen: een gezellig weekend voor 2 personen en een aantal diner- en lunchbonnen bij de gezellige restaurants in Baarn en Soest.

Rotaryclubs in Baarn en Soest nemen ouderen mee naar NK Traditioneel Gerij

De bewoners van Santvoorde aan de Zandvoortweg in Baarn en Daelhoven in Soest mogen  rekenen op de inzet van Rotaryclubs Baarn-Soest en Soest-Baarn. Deze Rotarians begeleiden sommige  van hen op zaterdag 8 september tijdens de sfeervolle defilés van historische rijtuigen in de Soester Van Weedestraat en op de Baarnse Brink. Dit evenement wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Stichting Baarn Culturele Evenementen. Dit belangrijke Nederlands Kampioenschap krijgt dit jaar een extra dimensie, nu ook de gemeente Soest in de route en de organisatie wordt opgenomen.

De twee Rotaryclubs begeleiden de bewoners uit Baarn en Soest naar de Brink en de Van Weedestraat, waar de gasten een eersterangs plek krijgen. De ouderen kunnen onder het genot van een hapje en een drankje de koetsen en de prachtige paarden één voor één voorbij zien komen. Een spreker ter plaatse zal alles uitleggen over de historie van het rijtuig en de paarden.

De serviceclubs vinden het belangrijk om zich in te zetten voor de ouderen in hun directie omgeving. Hun wereld wordt steeds kleiner, dit soort uitjes vergroot hun wereld. Verzorgingshuizen kunnen deze hulp bovendien goed gebruiken. De ouderen kijken uit naar dit soort evenementen en door op zo’n dag even met een paar mensen de handen uit de mouwen te steken, bezorgen de lokale Rotarians hun medemens een fijne dag. Na afloop worden de bewoners weer netjes thuis afgeleverd, ongetwijfeld terugkijkend op een dag vol gezelligheid, aandacht en spektakel.

Zo simpel kan het zijn, als je samen omziet naar elkaar.

Klik hier voor het programmaboekje.

 

Referentie-ID: 17769 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!