Default (standaard als geen header)

Expositie Betty van Keken met ruim 200 kerststalletjes

16-11-2018 t/m 01-01-2019

Expositie van ruim 200 kleine tot zeer kleine kerststalletjes in museum Soest.

Vorig jaar (2017) rond kerst bezocht de familie Van Keken een tentoonstelling in museum Oud Soest van verschillende kerststallen. Toen ze deze expositie had bekeken sprak ze met een van de vrijwilligers en vertelde dat bij haar thuis een vitrine staat met meer dan 200 kleine tot zeer kleine kerststalletjes die overal vandaan komen. De vrijwilliger van het museum adviseerde haar om contact op te nemen met de werkgroep exposities van het museum. In het voorjaar van 2018 werd het contact gelegd wat resulteerde in de afspraak om in de periode van 16 november 2018 tot en met 6 januari 2019.

Betty van Keken woont in Soest en was gepensioneerd leerkracht in het speciaal basisonderwijs.

Haar verzameling is gestart met een kerststalletje dat van een goede collega kreeg na een fijne kerstviering bij haar op school. Ze heeft 20 jaar gewerkt als leerkracht op een school voor kinderen met een visuele beperking in Zeist. De kerstvieringen op school waren hoogtepunten in het schooljaar. Ze denkt daar nog met veel genoegen aan terug.

Dat bewuste cadeautje heeft er voor gezorgd dat ze op zoek ging naar meer kleine stalletjes. Ze kwam er achter dat er nog veel meer zijn in allerlei soorten, materialen en vormen. In veel landen is het een andere cultuur, een andere sfeer en worden verschillende materialen gebruikt. Sommige zijn zeer overdadig, andere zijn weer heel gestileerd en heel eenvoudig. Wat haar vooral aanspreekt in kerststalletjes is de harmonie, de rust en het steeds terug kerend thema van verbondenheid als familie.

Betty is in verschillende landen op vakantie geweest. Als het kon zocht ze een gelegenheid op waar mogelijk kerststalletjes werden verkocht. Daardoor zijn er veel van over de hele wereld vandaan. Van Nieuw Zeeland tot Italië en van Aruba tot Portugal. Ook van familie en vrienden kreeg ze soms heel bijzondere exemplaren. Zo groeide haar collectie uit tot wat het nu is, ruim 200 kleine tot zeer kleine kerststalletjes.

In museum Oud Soest mogen ze dit jaar stralen en bekeken worden. Betty staat ze met plezier een tijdje af om iedereen de gelegenheid te geven haar verzameling te bekijken.

De expositie kan bezichtigd worden van 17 november t/m 6 Januari 2019 op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur;

 

 

Referentie-ID: 18201 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!