Default (standaard als geen header)

Jazzconcert Ack van Rooyen

16-02-2019

Culturele vereniging Artishock

Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6019577

E-mailadres
secretaris@artishock-soest.nl

Website
www.artishock-soest.nl

Meer over Culturele vereniging Artishock

ZATERDAG 16 FEBRUARI: JAZZCONCERT ACK VAN ROOYEN, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

Hollandse oude meester op trompet en bugel. 

In samenwerking met het Nederlands Jazz Archief, voorafgaand aan het concert, is dedocumentaire te zien"Jazzportretten: Ack van Rooyen". Nadere info over aanvangstijd etc volgt binnenkort.

Ack van Rooyen weer!

Ack van Rooyen komt als tachtigplusser rechtstreeks uit het seniorenconvent. In 1946 al reisde hij met broer Jerry met een bigband naar Indonesië. Daar maakte hij kennis met de bebop. Een meer dan prettige en allesbepalende kennismaking. 
Hij is in gelijke mate een muzikant en een luisteraar van hoog niveau als hij speelt. Hij moet een bescheiden mens zijn die hoogstens in het diepste geheim kapsones heeft. Hij heeft geen talent voor snoeverij en hij zou wel eens de meester kunnen zijn van de kunst van het weglaten. Spelen is zilver en zwijgen is goud? Hij houdt van jazz die geen hoge borst opzet. Hij zoekt muziek zonder valse pathetiek en zijn bescheidenheid is geen valse bescheidenheid. Een flügellhorn die fluistert ligt hem wellicht meer dan een trompet die schettert. Hij is een levende jazzlegende. Hij speelde met het orkest van Clark Terry, met het orkest van Gil Evans en met grootheden als Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Kenny Clarke en Nils Henning Orsted Petersen. Een fraai comité van aanbeveling toch! In Nederland speelde hij bij de Ramblers van Theo Uden Masman en het Metropool Orkest. Van Chet Baker en Clifford Brown heeft hij naar eigen zeggen veel geleerd en de laatste was zijn grote idool en inspiratiebron. Chet Baker wekt met zijn spel de schijn van eenvoud, meent van Rooyen. Het lijkt mogelijk te spelen zoals Chet maar dat is het dus niet. Van Clifford Brown zegt hij : “Er zitten geen foefjes en trucjes in.” Van Rooyen is verliefd op diens oprechte muzikale verhaal. 
Ack van Rooyen speelde in februari 2016 ook al in Artishock. We zien opnieuw uit naar het concert van nestor, muzikale mentor en meesterblazer Ack van Rooyen die vast een heleboel bescheiden maar prachtige noten op zijn zang heeft. De documentaire uit het Jazz Archief die voorafgaand aan het concert vertoond wordt, mag u niet missen.

Bezetting: Ack van Rooyen – trompet, flügelhorn; Jeroen Manders – saxen; Marc van Roon – piano, rhodes; Erik Robaard – contrabas; Wim Kegel – drums.

Referentie-ID: 18411 - Redactie: CultuurPunt Soest


Locatie Jazzconcert Ack van RooyenTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!