Default (standaard als geen header)

De zin van Taal

18-02-2019 t/m 21-02-2019

De zin van taal Uit recent onderzoek blijkt dat het niet zo goed gaat met de inburgering van nieuwkomers. Vooral Eritrese statushouders vinden moeilijk aansluiting in de samenleving en hebben extra ondersteuning nodig. Taal blijkt de grootste barrière te vormen, het leertempo van deze groep ligt laag en zelfstudie is het niet gewend. Doordat ze de Nederlandse taal nauwelijks spreekt neemt deze groep niet deel aan activiteiten. De Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds wil dit dilemma helpen doorbreken.

Vorig jaar is de stichting begonnen met het project ZIN. Dit is een interactieve voorstelling en een vernieuwend lesprogramma die de ‘zin’ en het geluk van communiceren aan wil reiken aan vooral ook Eritreeërs die de Nederlandse taal willen leren. Het project bestaat uit een geheel verzorgde dag voor Eritreeërs uit het hele land. Zij worden ontvangen bij het Herman van Veen Arts Center op Landgoed De Paltz in Soest. Trainers van de samenwerkingspartners Stichting Lemat en BrugZit geven op deze locatie een specifieke training. Na een lunch volgt een taalkomedie. De kennis die is opgedaan in de workshop komt terug in de voorstelling waardoor de deelnemers begrippen die ze hebben geleerd kunnen herkennen. Voorstelling De komedie wordt gespeeld door Dennis de Groot (Op zoek naar Zorro, Robin en Robel), Saskia Egtberts (The Elephant Man, Benjamin de Beer), Bo van Vliet (Sprookjesboom de Musical, Woezel en Pip), Yitbarek Behane (Robin en Robel, BrugZit) en Saron Tesfahuney (Robin en Robel).

De regie is in handen van Femke Krist (De Radiodagen, Benjamin de Beer). Zij schreef samen met Eva Schuurman het script. Na afloop van de voorstelling volgt er een ontmoeting met de vijf spelers. Yitbarek en Saron komen overigens uit Eritrea. ZIN is onderdeel van de Zinspelen en wordt mogelijk gemaakt door De VriendenLoterij. De voorstelling Robin & Robel vormde de opmaat voor het ZIN-project en was afgelopen zomer te zien op De Paltz. Wegens het grote succes zal deze, zoals het er nu uitziet in de zomer opnieuw gespeeld worden. Getuige Wilt u getuige zijn van de ZIN-voorstelling en de spelers en Eritrese nieuwkomers ontmoeten? Wees er dan snel bij.

ZIN is te zien in februari, maart en april. Het aantal plaatsen is beperkt. De toegang is gratis, wel graag even reserveren via www.hermanvanveenartscenter.com. Meer informatie over het project: www.dezinspelen.nl.

Referentie-ID: 18550 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!