Default (standaard als geen header)

Jazzconcert Ruud Breuls + Film "My Foolish Heart"

20-04-2019

Culturele vereniging Artishock

Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6019577

E-mailadres
secretaris@artishock-soest.nl

Website
www.artishock-soest.nl

Meer over Culturele vereniging Artishock

In samenwerking met het Filmhuis van Artishock, is er voorafgaand aan het concert de film "My foolish heart". Een film over Chet Baker, waarin we de trompetklanken van Ruud Breuls horen.

Was het moord, zelfmoord of echt een ongeval? De fatale val van jazztrompetist Chet Baker uit een Amsterdams hotelraam zal altijd een mysterie blijven. De speelflim 'My Foolish Heart' reconstrueert Bakers laatste dagen in zijn favoriete stad.
De film is volgens regisseur Rolf van Eijk zoveel mogelijk waarheidsgetrouw. Het script is grotendeels gebaseerd op herinneringen van de Amsterdamse trompettist Evert Hekkema, die in de film als huisgenoot Simon wordt gepresenteerd. Chet Baker woonde met zijn toenmalige vriendin Diane Vavra begin jaren tachtig langere tijd in bij Hekkema.

Ruud Breuls
Geen talent voor zelfingenomenheid

Vraag Amerikaanse zangers als Kurt Elling of Gregory Porter door wie ze begeleid willen worden en je hoort steevast als antwoord: door het Metropole Orkest! En laat Ruud Breuls daar nu zo onopvallend mogelijk een hoofdrol vertolken! Het aantal platen en cd’s waarop Breuls als sessiemuzikant meespeelt, is niet meer op de vingers van honderd handen te tellen. Eén van zijn meest opvallende cd’s als solist is “Shades of Brown”, een eerbetoon aan de jong overleden trompettist Clifford Brown. Ook Ack van Rooyen is een liefhebber van Clifford Brown. Van docent Cees Smal (trompet) heeft hij een sfeerverhaal leren vertellen als muzikant. Pianist en docent Rob Madna heeft bij hem de bron van het harmonisch en melodisch besef aangeboord. Geen kwaad woord over beide mannen dus! Breuls is even veelzijdig als bescheiden. Weg met die eerste viool! Breuls heeft geen talent voor zelfingenomenheid. Af en toe maakt hij deel uit van jet Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Dutch Jazz Orchestra dat onder meer vergeten werk van Billy Strayhorn opnam. Een ode aan Stevie Wonder, een optreden met pianist Michiel Borstlap en drummer Billy Cobham, een opname met de Nits, je kunt het met een gerust hart aan Breuls overlaten. Kyteman’s hit “Sorry” is bij Breuls en zijn Metropole Orkest in zeer goede handen. In het jazzportret van Breuls op Jazzhelden zegt hij een “gezond geluid” te willen hebben. Geen fluisterhoorn! Een hoorn des overvloeds liever! Toch zit er een aangename melancholische ondertoon in zijn klankpalet. De elegante, licht gepolijste bebop van Brown ligt hem na aan het hart, maar ook Freddie Hubbard, de Cassius Clay van de trompet, ziet Breuls als een held. Hij zegt liever gestructureerd dan hip te willen spelen. Hij noemt tal van trompettisten. Tom Harrell, de man die met gitarist Jim Hall speelde, en natuurlijk ook Chet Baker. Breuls zegt na een concert altijd een “schaderapport” op te maken. Wat is er allemaal niet goed gegaan op het podium. Dat mag niet onder het tapijt geveegd worden. Breuls neemt kritiek van muzikanten dan ook zeer serieus. Breuls is geen branieschopper. Hij moet zich schrap zetten voor bravoure. Hij heeft moeite moeten doen om het overgecontroleerd spelen los te laten. Sympathieke man! Dat pianist Karel Boehlee in de begeleidingsband van Breuls zit is bijzonder. Toots Thielemans noemde hem ooit zijn favoriete pianist.

Voorafgaand aan het concert wordt de film “My foolish heart” vertoond over de laatste dag van Chet Baker. De trompetklanken van Breuls zijn in die film te horen en verder nog typische standards die Chet altijd speelde in die tijd.

Bezetting: 

Ruud Breuls - trompet
Simon Rigter - tenorsax 
Karel Boehlee - piano
Jos Machtel - bas
Marcel Serierse - drums.

Aanvang film 19.30 uur; 
Aansluitend jazzconcert, aanvang  +/- 21.00 uur.

Kosten:

Entree film + concert €13 ,- (leden), €18,- (niet-leden)

Entree film: €6,- / € 8,-

Entree concert: €9,- / €12,-

Referentie-ID: 18723 - Redactie: CultuurPunt Soest


Locatie Jazzconcert Ruud Breuls + Film "My Foolish Heart"Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!