Default (standaard als geen header)

Benefietconcert muziekpodium Eemland

07-04-2019

Benefietconcert ten bate van Stichting De Regenboogboom. Calefax en Eric Vloeimans ‘verjazzen’ barokopera Dido & Aeneas

Het is inmiddels een vaste gewoonte: Muziekpodium Eemland sluit het seizoen als vanouds weer af met een grandioos Benefietconcert, evenals voorgaande jaren in samenwerking met Lionsclub Soestdijk. Het onlangs gerenoveerde Nassaupaviljoen van Hilton Royal Parc barst zondagmiddag 7 april uit zijn voegen als het podium wordt betreden door de vijf rietblazende mannen van Calefax samen met trompetvirtuoos Eric Vloeimans, gesteund door twee leden uit diens band Gatecrash, Gulli Gudmundsson op bas en Jasper van Hulten op drums. Het vormt de opmaat naar een unieke bewerking van Henry Purcell’s beroemde barokopera Dido & Aeneas. Dit achtmanskoppel transformeert deze opera tot een bijzonder stuk met een aangepaste titel: Dido & Aeneazz.

Het concert begint om 15.00 uur. Reserveren kan via de website van Muziekpodium Eemland: www.muziekpodiumeemland.nl

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Het kwintet bestaat uit: Oliver Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot). Het repertoire van Calefax bestaat uit eigen arrangementen en nieuwe composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door henzelf bewerkt. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staat Calefax open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie. En zo komen we bij dit project: Dido & Aeneazz. De klassieke tragedie Dido & Aeneas van Vergilius, waarover de beroemde 17de-eeuwse Engelse componist Henry Purcell een kameropera schreef, krijgt een hele nieuwe lading in deze hercompositie door Raaf Hekkema.

De luisteraar wordt meegevoerd door het mythische verhaal als in een muzikale achtbaanrit die gaat van barok naar jazz, via calypso en klezmer, en weer terug. “Barokmuziek heeft een puls, een ‘drive’, en nodigt uit tot een eigen interpretatie met onverwachte melodiekleuringen en kruidige akkoorden”, aldus Hekkema, die eerder al eigenzinnige versies en arrangementen van stukken van o.a. Monteverdi, Dowland en Bach. Voor Dido & Aeneazz maakte hij dus een gloednieuwe versie van Purcell’s barokopera Dido and Aeneas, waarin Calefax samenvloeit met het verleidelijke en wendbare trompetgeluid van Eric Vloeimans. Deze componeerde op zijn beurt een cyclus nieuwe songs die het mythische verhaal op luchtige ‘Vloeimans-wijze’ becommentariëren. De bezetting wordt uitgebreid met een ritmesectie, afkomstig uit Vloeimans’ topband Gatecrash: Gulli Gudmundsson (bas) en Jasper van Hulten (drums). Kortom, een kwintet en een trio, samen acht man die borg staan voor opnieuw een spetterend slotconcert van Muziekpodium Eemland! Zondag 7 april 2019, aanvang 15.00 uur. Hilton Royal Parc, Van Weerden Poelmanweg 4-6, 3768 MN Soestduinen. Tickets € 24,- (inclusief een glas wijn of andere consumptie). “Vrienden van Muziekpodium Eemland” € € 19,-. Reserveren via www.muziekpodiumeemland.nl.  Benefietconcert ten bate van Stichting De Regenboogboom. De opbrengst van dit Benefietconcert is bestemd voor Stichting De Regenboogboom in Soest. In 2018 bestond De Regenboogboom 25 jaar. De stichting is opgericht door Renée en Evert-Jan van Zandvoort en produceert onder meer de zogeheten Droomdekens voor kinderen die door een ziekte zijn getroffen of in een stressvolle situatie zitten door bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis om hen heen. Het droomdekentje helpt ze weer te laten ervaren hoe ontzettend krachtig ze kunnen zijn, ook – of misschien wel juist – als ze zich in een moeilijke of uitdagende situatie bevinden. Voor meer informatie: www.regenboogboom.nl

Referentie-ID: 18825 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!