Default (standaard als geen header)

A Private War

22-05-2019

Culturele vereniging Artishock

Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6019577

E-mailadres
secretaris@artishock-soest.nl

Website
www.artishock-soest.nl

Meer over Culturele vereniging Artishock

Regisseur: Matthew Heineman 
Acteurs: Rosamund Pike, Tom Hollander, Stanley Tucci, Jamie Dornan, Alexandra Moen, Fady Elsayed, Raad Rawi

Boeiende filmbiografie over de Amerikaanse oorlogsverslaggeefster Marie Colvin, die bekend werd door haar ooglapje (opgelopen in Sri Lanka) en de reportages die ze maakte in onder meer Syrië, Libië, Kosovo, Iran en Irak. 
Speelfilmdebuut van documentairemaker Heineman. Hij zoekt niet eindeloos naar verklaringen, maar laat simpelweg zien dat Colvin, hoewel ze getuige was van verschrikkelijk leed en nog even werd opgenomen met PTSS, niet anders kon dan keer op keer terugkeren naar de vele brandhaarden in de wereld. Marie Colvin had de hoop dat haar reportages vanaf de frontlinies ervoor zouden zorgen dat anderen net zoveel om het menselijk oorlogsleed zouden geven als zij en dat die compassie ooit tot verandering zou leiden.

De laatste oorlog die zij in 2012 versloeg was de Syrische burgeroorlog, die nog maar nauwelijks voorbij is. Een oorlog die zo'n desastreus effect op het land en de eigen bevolking heeft dat miljoenen het land ontvluchten. Mensen die bij aankomst in Europa in kampen worden gezet en meteen van allerlei lokale problemen de schuld krijgen.

’A Private War’ probeert inzichtelijk te maken wat Marie Colvin dreef om zich telkens maar weer in oorlogsgebieden te storten. Haar medeleven voor oorlogsslachtoffers slaat gemakkelijk over naar de kijker. Matthew Heineman, van oorsprong documentairemaker (zijn ‘City of Ghosts’ ging over journalisten tijdens de Syrische oorlog), maakt voor het eerst een fictiefilm. Hij brengt het leed doeltreffend in beeld op een manier die iets weg heeft van de reportagestijl van Colvin: zonder al te veel opsmuk maar tegelijk wel geëngageerd. 
Doelgericht probeert hij het leed invoelbaar te maken, bijvoorbeeld van de Syrische moeder in Homs die haar vijfjarige dochter verloor en haar jongste baby alleen nog maar kan voeden met suikerwater.

Geselecteerd door onze programmeurs: ‘Een zeer indrukwekkende film! Zonder effectbejag brengt A Private War de hoogspanning waaronder Colvin moest werken indrukwekkend dichtbij.’

Maandag 13 en woensdag 22 mei, 20.15 uur.

 


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend

Referentie-ID: 19144 - Redactie: CultuurPunt Soest


Locatie A Private WarTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!