Default (standaard als geen header)

Film: Le Semeur

16-09-2019

Culturele vereniging Artishock

Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6019577

E-mailadres
secretaris@artishock-soest.nl

Website
www.artishock-soest.nl

Meer over Culturele vereniging Artishock

Le Semeur – Francen – FR – 2017 – 98 minuten
Regisseur: Marine Francen 
Acteurs: Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir, Iliana Zabeth, Françoise Lebrun, Raphaëlle Agogué, Barbara Probst, Anamaria Vartolomei, Margot Abascal

Om Ten tijde van de staatsgreep van Napoleon III in 1851 worden alle mannen weggevoerd uit een afgelegen, republikeinsgezind boerenbergdorp. De overgebleven, huwbare vrouwen sluiten een pact: mocht er ooit nog een man langskomen, dan zullen ze die delen. Een op ware gebeurtenissen gebaseerde oefening in vrijheid, gelijkheid en zusterschap die de nodige spanningen oplevert.

Alle klussen die de mannen deden, zoals het oogsten van graan, moeten de vrouwen nu zelf doen. Ze delen angsten over de mogelijke terugkeer van mannen, maar het leven in het dorp gaat verder gewoon door. Toch fantaseren Violette, die de leeftijd heeft bereikt om te trouwen, en wat andere meiden over hoe het zou zijn als een man het dorp zou betreden. Het dorp ligt echter vrij afgelegen dus dat lijkt onwaarschijnlijk. 
De dames sluiten een pact: als een man langskomt dan moet hij gedeeld worden onder de meiden zodat de bevolking van het dorp kan blijven groeien. Als dan eindelijk hoefsmid Jean arriveert, ontwikkelt Voilette gevoelens voor hem en lijkt het steeds moeilijker te worden om hem te delen met de anderen.

De actrices en de af en toe oogstrelende cinematografie laten het verhaal van deze vrouwen vooral in het begin echt tot leven komen. Zo is er een scène met misschien wel een van de mooiste shots van het jaar. Bij een zonsondergang in het alpengebied zit een ontroostbare weduwe naast haar bruidsjurk die brandt aan een kruis. Francen weet vaker de omgeving te gebruiken voor extra poëtische lading. De scènes waarin de vrouwen ploeteren in de graanvelden hebben een zekere schoonheid in zich. Die idyllische schoonheid wordt sprookjesachtig vormgegeven in een passend, vierkant beeldformaat.

Geselecteerd door onze programmeur: ‘Intens verhaal, prachtig verfilmd, boeiend van begin tot eind.’ schrijving

Zondag 8 en maandag 16 september, 20.15 uur.

Referentie-ID: 19643 - Redactie: CultuurPunt Soest


Locatie Film: Le SemeurTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!