Default (standaard als geen header)

Activiteitenweek Dementie ‘Samen bewegen’ in Soest en Baarn

16-09-2019 t/m 21-09-2019

Activiteitenweek Dementie ‘Samen bewegen’ in Soest en Baarn

16 t/m 21 september 2019

Voorafgaand aan Wereld Alzheimerdag (op 21 september) vindt van 16 t/m 21 september de Activiteitenweek van de Dementie plaats rond het thema ‘Samen bewegen’. Partners van de Ketenzorg Dementie Baarn-Soest organiseren dit samen met de gemeenten Soest en Baarn voor mensen met (beginnende)dementie, mantelzorgers, professionals en geïnteresseerden. De activiteitenweek biedt naast informatie en lezingen, veel beweegactiviteiten. Deze activiteiten zijn zowel binnen als buiten, en bedoeld om samen met mensen met dementie aan mee te doen.

Samenwerken aan betere kwaliteit van leven

In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal verdubbelt de komende decennia als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij. Ook in Soest en Baarn stijgt het aantal mensen met dementie. Lokaal werken organisaties in de beide gemeenten samen in de Ketenzorg Dementie aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. Dat geldt voor de zorg op het moment dat de diagnose dementie gesteld is en mensen uiteindelijk worden opgenomen. Daarnaast is de samenwerking ook gericht op mensen met beginnende dementie, die steeds vaker langer thuis blijven wonen. Dat vraagt om het tijdig herkennen van signalen zodat goede ondersteuning geboden kan worden en het vraagt om oog voor de mantelzorgers die veel opvangen.

Mee blijven doen in een dementievriendelijke samenleving

Mensen die met (beginnende) dementie nog thuis wonen, willen graag blijven meedoen in de samenleving. Een vriendelijke en begripvolle benadering in winkels, verenigingen en de horeca, draagt bij aan het er op uitgaan. Om te blijven meedoen is het heel belangrijk dat men fysiek in beweging blijft. Elke vorm van fysieke beweging (ook zingen bijvoorbeeld) is goed voor het brein. Bewegen is natuurlijk ook goed voor de mantelzorgers en leuk als men dit samen kan doen. De beweegactiviteiten tijdens de Activiteitenweek van de Dementie tonen mogelijkheden om samen met mensen met dementie te bewegen. Liesa van Aalst zal als wethouder sociaal domein van Soest samen met haar collega van Baarn de week sportief aftrappen. ‘We hopen dat mensen met (beginnende) dementie in onze gemeente zo lang mogelijk gezond en actief blijven en kunnen doen waar ze plezier aan beleven.’ aldus Liesa van Aalst.

Activiteiten ‘Samen bewegen’ tijdens de week van 16 t/m 21 september

Alzheimer Nederland afdeling Amersfoort en omstreken, Stichting Welzijn Baarn, Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS), de King Arthur Groep, Lyvore en de gemeenten Baarn en Soest bieden tijdens de Activiteitenweek Dementie ‘Samen bewegen’ een gevarieerd aanbod:

Informatie over dementie, bewegen & gezondheid

Informatie over de ondersteuningsmogelijkheden van domotica

Informatie over hoe aan te sluiten bij nog aanwezige herinneringen

Lezing over financiën en ouder worden

Lezing door Hugo Borst

Samen wandelen, fietsen, bewegen en zingen

Alle activiteiten zijn toegankelijk voor inwoners van de gemeenten Soest en Baarn. Meer informatie over de week en de gezamenlijke activiteitenkalender voor Baarn en Soest is te vinden op www.zorgzaamsoest.nl

Referentie-ID: 19744 - Redactie: Uit in Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!