Default (standaard als geen header)

Film: Miles Davis / Birth of the Cool

17-11-2019

Culturele vereniging Artishock

Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6019577

E-mailadres
secretaris@artishock-soest.nl

Website
www.artishock-soest.nl

Meer over Culturele vereniging Artishock

  Miles Davis / Birth of the Cool – Nelson – USA – 2019 – 115 minuten  
     
9 eng          

Regisseur: Stanley Nelson
Acteur: Miles Davis (zichzelf)

Miles Davis was één van de coolste muzikanten aller tijden. De trompettist gaf meerdere keren innovatieve impulsen aan het jazzgenre en werd zo niet alleen een icoon binnen de jazzwereld maar ook het gezicht van jazz voor velen die verder niets met jazz hebben.
“Hoe kan iemand zulke prachtige muziek maken en zich tegelijkertijd zo gedragen?” vraagt Frances Taylor, ex-vrouw van Miles Davis, zich af in deze documentaire over de legendarische trompettist. Want niet alleen de indrukwekkende hoogtepunten uit Davis’ carrière komen voorbij, maar ook de persoonlijke dieptepunten: zijn verslavingen, zijn ziekelijke jaloezie en losse handjes.

Qua opzet is de film conventioneel – keurig chronologisch geordend, veel pratende hoofden – maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door fantastisch archiefmateriaal en interviews met een keur aan prominente jazzfiguren.
Regisseur Stanley Nelson volgt Miles Davis van zijn geboorte tot zijn dood. Vooral in het begin ligt de nadruk op de gebeurtenissen die belangrijk waren voor zijn ontwikkeling als muzikant. Davis groeide op in een arm gezin in East St. Louis, waardoor hij op jonge leeftijd al in aanraking kwam met jazzmuzikanten als Dizzy Gillespie en Charlie Parker, de vaders van de bebop, de nieuwe vorm van jazz die in de jaren veertig het muziekgenre voorgoed veranderde.
Hij volgde hen naar New York, waar hij overdag in de muziekschool klassieke muziek bestudeerde en 's avonds in de jazzclubs met alle grote namen speelde. 
En dan is er inderdaad nog die prachtige muziek.

Een compleet fascinerende, dramatische en opwindende film over een van de allergrootste artiesten van de afgelopen eeuw. Eindelijk is er dan dé film over Miles Davis, een creatief genie, die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde en de belichaming werd van alles wat cool is.

Deze film wordt gepresenteerd door het Filmhuis en het JazzPodium. Als inleiding interviewt Michiel van Ree, onze concertrecensent, Eef van Breen. Eef is jazzmuzikant, hij speelt trompet, bugel en trombone en componeert muziek voor film, theater en dans. Als iemand weet te vertellen over Miles Davis dan is hij het wel!

De inleiding begint om 19.45 uur!

Aanmelden
Kijk voor meer informatie en aanmelden op de site van Artishock.

Referentie-ID: 19935 - Redactie: CultuurPunt Soest


Locatie Film: Miles Davis / Birth of the CoolTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!