Default (standaard als geen header)

Film: Nureyev

24-11-2019

Culturele vereniging Artishock

Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6019577

E-mailadres
secretaris@artishock-soest.nl

Website
www.artishock-soest.nl

Meer over Culturele vereniging Artishock

Nureyev - Morris - GB - 2018 - 109 minuten  
     
9 eng          

 

Documentaire over de Russische balletdanser en choreograaf Rudolf Nureyev (1938-1993). De balletdanser werd geboren in een rijdende trein en leidde een dramatisch leven. Toen hij nog een klein kind was, vluchtte zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Moskou naar het zuiden van het Oeral-gebied, meer in de buurt van Kazachstan dan in de buurt van Oekraïne.
Dansen wil hij van jongs af aan, maar als zijn vader terugkeert van de oorlog mag dat niet meer en doet hij het stiekem, ondanks dat hij regelmatig door zijn vader geslagen wordt. Die gedrevenheid en passie voor dans als kunst bepaalde zijn hele leven.

Van zijn vroege levensjaren is weinig beeldmateriaal beschikbaar. Daarom bedachten de filmmakers een creatieve en toepasselijke oplossing. Niet door deze periode in scène te zetten met acteurs, maar door er een dansvoorstelling te maken. Op dramatisch belichte podia die midden in de natuur staan, worden Nureyevs jeugd en vroege volwassenheid uitgebeeld in dansvorm. Een mooie vondst die dynamiek geeft aan dit eerste deel, dat verder vooral uit archiefmateriaal bestaat.

De ingrijpende beslissing om in het Westen te blijven, op het vliegveld van Parijs, krijgt de aandacht die dit dramatische moment in Nureyevs leven verdient. Niet voor niets vormde het getouwtrek tussen de Franse politie en KGB-agenten de climax in ‘The White Crow’. Het is slechts het begin van ‘Nureyev’, waarin de focus vooral ligt op zijn carrière als balletdanser in het Westen, van zijn eerste succes in Parijs tot zijn laatste voorstelling, inclusief veel aandacht voor zijn samenwerking met de Britse danseres Margot Fonteyn.

Geselecteerd door onze programmeur: ‘Genoten van de documentaire Met veel authentieke beelden waarop te zien is waarom hij in zijn tijd zo'n ster was. Je blijft geboeid kijken.’

Regisseur: David Morris
Scenario: David Morris, Jacqueline Morris

Aanmelden
Kijk voor meer informatie en aanmelden op de site van Artishock.

Referentie-ID: 19950 - Redactie: CultuurPunt Soest


Locatie Film: NureyevTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!


Actueel in Soest

  • Wij kunnen op het moment geen nieuws ophalen. Probeer het gelieve later opnieuw.

Meld je aan

Uit in Soest houdt graag contact met u over de laatste tips en acties.


Volg ons!