Default (standaard als geen header)

Film: Le Jeune Ahmed

27-11-2019

Culturele vereniging Artishock

Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6019577

E-mailadres
secretaris@artishock-soest.nl

Website
www.artishock-soest.nl

Meer over Culturele vereniging Artishock

  Le Jeune Ahmed – Dardenne – FR – 2019 – 84 minuten  
     
6 gro gew        

 

Het echte leven is al ernstig genoeg, zo lijkt het devies van de Dardennes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het regisseursduo Jean-Pierre en Luc Dardenne hun loopbaan begon met documentaires.
Het echte leven krijg je nooit bij elkaar verzonnen en juist daarom sluit hun fictiewerk zo goed aan bij wat er in de samenleving leeft. Het is dan juist de worsteling van het individu met deze maatschappelijke ontwikkelingen die hun werk zo invoelbaar maakt.

De filmende broers hebben het vermogen om binnen enkele minuten je compleet in een andere wereld te doen belanden. De Walen hebben een kenmerkende stijl. Ze werken veel met jonge amateuracteurs, filmen dicht op de huid en verstaan de kunst van naturelle dialogen. Het is echter te makkelijk om ons enkel een jongen te laten zien die zijn oordeel klaar heeft en rechtvaardiging vindt in een letterlijke interpretatie van de Koran.
In amper negentig minuten zien we vele nuances van geloof en vooral hoe de hoofdpersoon het onvermogen heeft om deze nuances te onderscheiden.

Wanneer de film ‘Le jeune Ahmed’ begint is de dertienjarige Ahmed al duidelijk geradicaliseerd. Hij vertelt zijn broer en zus wat ze volgens de imam allemaal verkeerd doen, berispt zijn (witte) moeder vanwege een glaasje wijn en ergert zich nog het meest aan zijn (Marokkaanse) juf, die te weinig respect voor de koran zou hebben. De Waalse gebroeders Dardennes (‘L’enfant’, ‘Deux jours, une nuit’) leveren met ‘Le jeune Ahmed’ andermaal een strak verteld, intrigerend verhaal af, dat bol staat van de rake observaties. En de jonge, ongevaarlijk ogende Ben Addi is perfect gecast als de wel degelijk gevaarlijke Ahmed.

Winnaar beste regie op Cannes 2019
Geselecteerd door onze programmeur: “de Gebroeders Dardenne laten de jonge Ahmed laveren tussen de uitersten van de goedwillende (Westerse) lerares en de kwaadwillende Imam. Dat levert een mooi en tragisch portret op van een beïnvloedbare jongen, zoals alleen zij dat kunnen maken.”

Regisseurs: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Acteurs: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen

Aanmelden
Kijk voor meer informatie en aanmelden op de site van Artishock.

Referentie-ID: 19953 - Redactie: CultuurPunt Soest


Locatie Film: Le Jeune AhmedTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!


Actueel in Soest

  • Wij kunnen op het moment geen nieuws ophalen. Probeer het gelieve later opnieuw.

Meld je aan

Uit in Soest houdt graag contact met u over de laatste tips en acties.


Volg ons!