Default (standaard als geen header)

Film: Mjólk

08-12-2019

6 eng          

Regisseur: Grímur Hákonarson
Acteurs: Arndís Hrönn Egilsdóttir, ?orsteinn Bachmann, Daniel Hans Erlendsson, Hafdís Helga Helgadóttir, Alfrun Rose Hakonarson

Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Net als de boeren uit de buurt zijn ze al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die echter alles behalve de belangen van de boeren behartigt: via chantage en slinkse regels weten ze hun monopoliepositie te behouden.
Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem en probeert ze het lot van haar gemeenschap weer in eigen handen te nemen. Het begint met een Facebookbericht. Inga doet haar verhaal op Facebook wanneer ze heeft ontdekt dat haar man onder druk werd gezet door de landbouwcoöperatie waarvan hij lid was.

Achter de dood van haar man, die met zijn truck van de weg gleed, blijkt meer te zitten dan Inga dacht. Niet veel later staat er een televisiejournalist voor haar neus, dit is IJsland tenslotte, waar iedereen elkaar kent. Niet iedereen lijkt zo blij met haar verklaarde oorlog aan de melkmaffia.

De IJslandse regisseur Hákonarson kreeg een hele lading internationale prijzen voor zijn droogkomische drama ‘Rams’ (2015). Op kleine schaal toont ‘Mjólk’ hoe idealen beklemd kunnen raken in een vastgeroest systeem. Inga is een vrouw met een missie en laat zich niet stoppen door de benepen mannen die ze tegenover zich krijgt. Deze film speelt zich wederom af in een verstilde boerengemeenschap.
Dat leidt tot mooie, subtiel gespeelde en vertelde scènes en een aanstekelijke ‘power to the people’-boodschap.

Onze programmeur: “Arndís Hrönn Egilsdóttir zet als Inga een vrouw neer bij wie de rouw uit elke porie van haar gezicht spreekt. Dat leidt tot mooie, subtiel gespeelde en vertelde scènes en een aanstekelijke power to the people-boodschap.”

Aanmelden
Kijk voor meer informatie op de site van Artishock.

Referentie-ID: 20147 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!