Default (standaard als geen header)

Film: De Liefhebbers

11-12-2019

12 dru gro        

Regisseur: Anna van der Heide
Acteurs: Jeroen Krabbé, Hadewych Minis, Theo Maassen, Beppie Melissen, Jelka van Houten, Sanne Samina Hanssen

In een notitieboekje staat een handgetekende familiestamboom. Deze is gemaakt door Jan. "Houdt van bloemen!" staat er naast een foto van zijn vrouw Lea gekalkt om dit nooit en te nimmer te vergeten. In dit geheime boekje houdt hij voor zichzelf noodgedwongen de feiten bij: wie hij is en wie zijn familie is, want Jan heeft beginnende alzheimer.
De familie Liefhebber is gezellig groot: vier kinderen plus aanhang en huisdieren. Door al hun drukke Rotterdamse stadslevens leeft het gros van hen langs elkaar heen; met de stroom mee en zonder bemoeienis van de rest.

Maar zoals dat zo vaak gaat brengt geestelijke of fysieke narigheid een familie toch weer samen. Niet alleen Jan heeft het moeilijk. De familie bestaat namelijk ook nog uit een overambitieuze architect, een ontwortelde dochter die ver weg woont, een chirurg die nog niet verteld heeft dat hij homo is en een andere dochter die plots wordt geconfronteerd met de komst van de biologische vader van haar kind.
De mankementen, verkropte problemen en diepere gevoelens overwoekeren de familie. Ze vallen de Liefhebbers voortdurend lastig met onrust en kabaal: schreeuwende kinderen of volwassenen, een rinkelende deurbel en gesprekken die steeds in de rede worden gevallen door een bloedirritante ringtone die voor de zoveelste keer afgaat. Een constante staat van opwinding zet de film en zijn personages onder hoogspanning.
Des te fijner is het wanneer ‘De Liefhebbers’ wat gas terugneemt. Bijvoorbeeld tijdens een scène waarbij broer en zus 's avonds laat naar een hotelzwembad staren. Daar halen ze herinneringen op terwijl ze samen zorgeloos een sigaret roken. Juist in die stiltes maken wij kennis met de familie.

Waarom geselecteerd: “Een ontroerende film waarin alle facetten van het leven tot uitdrukking komen. Een aanrader.”

Aanmelden
Kijk voor meer informatie op de site van Artishock.

Referentie-ID: 20151 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!