Default (standaard als geen header)

Film: Portrait de la jeune Fille en Feu

09-12-2019

12 sex          

Regisseur: Céline Sciamma
Acteurs: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino, Christel Baras, Armande Boulanger Sciamma

Mannen spelen geen rol van betekenis in ‘Portrait de la Jeune Fille en Feu’. Ze mogen blij zijn dat hun bestaan überhaupt wordt erkend. En juist dat pakt enorm mooi uit. Centraal staan namelijk vier vrouwen in het Bretagne van de achttiende eeuw: aanstaande bruid Héloïse, schilder Marianne, bediende Sophie en spaarzaam ook de van oorsprong Italiaanse gravin die opdracht geeft voor het portret.

Het verhaal wordt vooral door de ogen van de kunstenares verteld. Het zijn haar herinneringen. Terwijl ze samen het strand bewandelen, probeert de kunstenares haar subject stiekem te observeren voor een nachtelijke schilderpartij, maar haar vluchtige blikken worden beantwoord.
Eén ding is vanaf het allereerste begin glashelder: Marianne en Héloïse voelen een band en die wordt alsmaar dieper in de loop van de film. Actrices Merlant en Haenel spatten van het scherm, vooral op de momenten dat ze samen zijn en ze nauwelijks een woord wisselen.

De vrouw in brand is een steeds terugkerend beeldmotief. In de openingsscène wordt een schilderij getoond met dezelfde titel als de film, waarop een vrouw op een nachtelijk strand loopt met vlammen in de onderrand van haar jurk. De afbeelding beklijft, ook al is ze maar kort in beeld. De twee keren dat de verschijning van Héloïse in combinatie met vuur terugkeert, worden hierdoor extra adembenemend.
En er zijn meer visuele vondsten die dit verder zo realistische en invoelbare verhaal een dikke laag beeldpoëzie meegeven. Hartverscheurend en toch ingehouden portret van een ontluikende lesbische liefde.

Aanmelden
Kijk voor meer informatie op de site van Artishock.

Referentie-ID: 20155 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!