Default (standaard als geen header)

Film: Official Secrets

15-12-2019

al gro          

Regisseur: Gavin Hood
Acteurs: Keira Knightley, Matthew Goode, Katherine Kelly, Ralph Fiennes, Matt Smith

Het waargebeurde verhaal van klokkenluider Katharine Gun, die in 2003 werkzaam was voor de Britse inlichtingendienst GCHQ. Niet als hoge officier, maar als jonge kantoormedewerkster met als taak opgenomen Chinese telefoongesprekken te beluisteren op aanwijzingen voor mogelijke aanslagen.
Wat dat betreft lijkt haar werk niet bijster veel af te wijken van de praktijken waar Edward Snowden later voor zou waarschuwen. Maar met een overheid die zijn burgers in de gaten houdt om de rotte appels er tussenuit te vissen, heeft zij geen problemen.
Haar morele bezwaren ontstaan pas met het verschijnen van een interne memo waarin staat dat de Britse organisatie zijn Amerikaanse collega's van de NSA dient te assisteren in het vergaren van chantabele informatie over VN-lidstaten die dwarsliggen in het steunen van een resolutie voor de op handen zijnde Irakoorlog. Een schimmige vriendendienst om de trans-Atlantische banden te versterken.

Katharine speelt de informatie via enkele tussenpersonen door naar de pers, waarna journalisten van The Observer ermee aan de slag gaan. Deze zondagskrant heeft zich al uitgesproken voor militair ingrijpen in Irak, maar de ouderwetse hoofdredacteur laat zijn journalistieke instinct spreken; het is een verdomd goed verhaal en dan mag politiek wel even een pas op de plaats maken.
We zien Katharine pas weer wanneer ze ontdekt dat het verhaal de voorpagina van The Observer siert. Daarmee komt het als een boemerang bij haar terug, want haar bazen weten direct dat er is gelekt. Een intern onderzoek wordt gestart, maar Katharine houdt de eer aan zichzelf en geeft zich aan bij haar leidinggevenden.
De gevolgen liegen er niet om: ze wordt ontslagen, publiekelijk gebrandmerkt als spion en na lang wachten aangeklaagd voor haar daden.

Aanmelden
Kijk voor meer informatie op de site van Artishock.

Referentie-ID: 20157 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!