Default (standaard als geen header)

Film: The Kill Team

06-01-2020

16 gew gro        

Regisseur: Dan Krauss
Acteurs: Alexander Skarsgård, Nat Wolff, Jonathan Whitesell, Adam Long, Brian Marc, Osy Ikhile

De nieuwe rekruut Andrew Briggman, een interessante vervolgstap van tieneracteur Nat Wolff, leidt ons een welbekende, maar nog altijd onwerkelijke wereld in. De wereld van bepantserde legervoertuigen in opwaaiend woestijnzand en van patrouilles tussen langbebaarde en in gewaden gehulde dorpelingen. De wereld die we sinds de Eerste Golfoorlog als 'ons' strijdtoneel herkennen.

Zodra in de openingsscène de eerste bermbom afgaat, denken we dat we een oorlogsfilm voorgeschoteld krijgen. Filmmaker Dan Krauss blijkt echter een andere agenda te hebben. In 2013 maakte hij reeds een documentaire met dezelfde titel: ’The Kill Team’.
Als Oscargenomineerde documentairemaker stortte hij zich op de voor drie moorden veroordeelde Amerikaanse soldaten. Vijf infanteristen schoten tijdens hun Afghanistan-missie onschuldige burgers af alsof het een sport betrof. De jonge jongens jaagden op hun islamitische prooi, namen foto's en bewaarden lichaamsdelen als trofee.

Zonder te speculeren naar wat Krauss heeft bewogen deze documentaire nog eens dunnetjes over te doen, maar dan met gerenommeerde acteurs en geënsceneerde beelden van zand en baarden, kan niet ontkend worden dat zijn missie dezelfde is als in 2013.
Hij wil een slachtofferfilm maken; niet over de wreed en wellustig afgeknalde Afghanen, maar over de jonge rekruten die vanaf het moment dat ze zich aanmelden onderdrukt worden door een zwaar hiërarchisch, scheefgegroeid en van macht doordrongen Amerikaans legersysteem.
Krauss breekt voor de tweede maal in een korte tijd een lans voor de kwetsbare jochies die eenmaal in oorlogsgebied monsters bleken.

Onze programmeur: ‘Ik leefde heel erg mee met de ambitieuze jonge soldaat die uiteindelijk bezwijkt onder de groepsdruk en psychologische spelletjes van zijn sergeant. Puntje van mijn stoel!’

Aanmelden
Kijk voor meer info op de site van Artishock.

Referentie-ID: 20305 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!