Default (standaard als geen header)

Film: Sorry We Missed You

20-01-2020

12 gew gro        

Regisseur: Ken Loach
Acteurs: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Nikki Marshall, Rhys Stone, Harriet Ghost

In de nasleep van de economische crisis heeft Ricky de afgelopen jaren het ene tijdelijke baantje na het andere gehad. Zijn vrouw Abby houdt het hoofd nauwelijks boven water in de ambulante zorg en een hypotheek kunnen ze wel schudden. Ricky berekent dat hij na twee of drie tropenjaren in de pakketservice zijn zaakjes wel geregeld kan hebben.
Dan maar zonder enige vorm van bescherming veertien uur per dag werken. Tijdens zijn intakegesprek bij het koeriersbedrijf wordt Ricky glashelder uitgelegd hoe het werkt. Je bent je eigen baas. Je werkt niet vóór ze, maar mét ze. Je bepaalt zelf welke diensten je wilt draaien en welke niet en je krijgt betaald per afgeleverd pakket. Werk je veel, dan verdien je veel.

Simpel, transparant en eerlijk. Het enige dat Ricky nog even moet doen is een busje aanschaffen. Huren kan ook, maar hier rekent het bedrijf stevige tarieven voor. De sympathieke Ricky is niet het type dat klaagt en werkt zich het schompes.
Offers moeten er wel worden gemaakt. Die bus kan alleen worden aangeschaft als Abby de hare weg doet, want twee verzekeringen kunnen ze niet betalen. Voor Abby niet handig, want nu moet ze met de bus van patiënt naar patiënt, wat veel extra tijd kost.
Stilletjesaan verslechtert ook de gezinssituatie. Puberzoon Seb spijbelt steeds meer en dochter Lisa Jane lijdt onder de ruzies die daarover worden gemaakt.

Regisseur Loach mag dan intussen dik in de tachtig zijn, hij is nog steeds diezelfde sociaal bewogen cineast van vijftig jaar geleden. Als chroniqueur van de Britse onderklasse gaat hij gestaag door met het vertellen van onderbelichte verhalen.

Waarom gekozen: ‘Een aangrijpende levensechte  film waarin je  meeleeft met de mensen die proberen hun schulden af te lossen en worden afhankelijk van de grillen van hun baas. Ze vullen het ene gat met het andere en raken daardoor hun grip op zichzelf en hun gezin kwijt.’

Aanmelden
Kijk voor meer info op de site van Artishock.

Referentie-ID: 20318 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!