Default (standaard als geen header)

Film: Parasite

22-01-2020

16 gew gro        

Regisseur: Bong Joon-ho
Acteurs: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Jo Yeo-jeong, Choi Woo-sik, Jang Hye-jinBong Joon-ho

Net als in zijn meeste films combineert regisseur Bong in ‘Parasite’ zwarte komedie met gelaagde maatschappijkritiek en een populair genre. Eigenlijk kun je het beste niet van tevoren weten welk genre dat is. Langzamerhand verandert ‘Parasite’ van een schijnbaar lichtvoetige komedie in een ander soort film, en hoewel er achteraf zeker een keerpunt valt aan te wijzen, heb je dat tijdens het kijken niet per se door, totdat je allang voorbij dat punt bent en niet meer terug kunt.

De premisse lijkt heel simpel: de arme familie Kim woont in een klein kelderappartement en kan nauwelijks het hoofd boven water houden. Zoon Ki-woo krijgt een unieke mogelijkheid: een oude schoolvriend, die in het buitenland gaat studeren, vraagt hem zich voor te doen als een student om de tienerdochter van de rijke familie Park bijles te geven.
Als Ki-woo eenmaal is aangenomen bedenkt hij een plan om al zijn familieleden onder schuilnamen bij de Parks aan het werk te krijgen: zijn zus Ki-jeong wordt de kunstlerares van de Benjamin van de familie, hun vader Ki-taek wordt de chauffeur van de Parks en uiteindelijk werken ze de huishoudster eruit om moederlief Chung-sook in die positie aangesteld te krijgen.

Deze eigenzinnige en onvoorspelbare film begint grappig, wordt almaar donkerder, en werkt toe naar een explosief einde. Bong (‘The Host’, ‘Okja’) mixt een heleboel genres (drama, slapstick, satire, horror), maar slaagt er moeiteloos in daar een soepel geheel van te maken.
Extra vermelding voor het vloeiende camerawerk van Hong Kyung-pyo. Glorieuze winnaar van de Gouden Palm op Cannes2019.

Onze programmeur: ‘Koreaans sprookje van Grimm, verrassend, komisch, je verveelt je geen moment. Zeer de moeite waard.’

Aanmelden
Kijk voor meer info op de site van Artishock.

Referentie-ID: 20320 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!