Default (standaard als geen header)

Expositie Peter van Oostzanen met 43 leerlingen

07-02-2020 t/m 09-08-2020

Museum Soest

Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Telefoonnummer
035-6023878

E-mailadres
info@museumsoest.nl

Website
www.museumsoest.nl

Meer over Museum Soest

MUSEUM SOEST IS VANAF 13 JUNI WEER OPEN MET INACHTNEMING VAN DE NIEUWE REGELGEVING DIE OP 6 MEI DOOR HET KABINET IS AFGEKONDIGD. DE NIEUWE REGELGEVING IS INMIDDELS GEPUBLICEERD OP DE SITE VAN HET MUSEUM SOEST. .

 

Expositie ‘Meesterwerk’ – Peter van Oostzanen en leerlingen – Museum Soest 2020

 

 

 

 

 

In het cursusseizoen 2018/2019 vierde kunstschilder Peter van Oostzanen zijn 10-jarig jubileum als docent in realistisch fijnschilderen en klassieke schildertechnieken. Dat jubileum wordt gevierd met een expositie van ruim 100 kleine en grotere schilderijen van Peters leerlingen en van hemzelf in Museum Soest. Peter: “Het is natuurlijk geweldig dat we deze expositie in Museum Soest mogen organiseren. Het is sowieso fijn om het in Soest te kunnen doen, Soest is immers mijn eigen thuisbasis en dat van mijn atelier. Museum Soest is daarnaast een geweldig mooie locatie en bovendien goed bereikbaar met ruime openingstijden en waar we – niet onbelangrijk - tegelijkertijd veel schilderijen kunnen tonen.”

Het thema van de expositie is Meesterwerk.  Het is een knipoog naar het vroegere gildesysteem van meester en gezel,  waarbij de gezel om zijn vaardigheid en kunde, zijn meesterschap, te bewijzen een ‘meesterwerk’ moest vervaardigen. Peter: “Ik heb al mijn huidige leerlingen, zowel beginnend als gevorderd, en een aantal nog actief schilderende oud-leerlingen gevraagd een of meerdere ‘meesterwerken’ voor deze expositie beschikbaar te stellen.  Werk waar ze (met recht) trots op zijn en wat geschilderd is in de les of in elk geval volgends traditionele schildertechnieken van de oude meesters, zoals ik ze in de les heb aangeleerd.”

Peters carrière als docent in traditionele schildertechnieken begon in 2008 met een toevallige samenloop van omstandigheden. Peter krijgt kort achter elkaar een aantal keer de vraag of hij ook les geeft in zijn schildertechnieken en vrijwel tegelijkertijd wordt hij door Mint Faas uitgenodigd om mee te delen in de ruimte van Atelier Kunstkeuken. Dat lijkt Peter een uitgelezen kans om het lesgeven eens uit te proberen. Hij informeert bij diverse collega-kunstenaars over hoe je dat lesgeven aanpakt, schrijft zijn eigen lesmethode en start zogezegd met een groepje van vier leerlingen. In zijn achterhoofd geeft hij zichzelf een jaar de tijd om te kijken of hij met plezier voor zijn leerlingen én voor hemzelf zijn kennis goed kan overdragen en leerlingen verder kan helpen.

Peter: “Ik bleek het ontzettend leuk te vinden! Als je schildert zit je vaak alleen en zie je niet veel mensen. Het lesgeven is een ultieme combinatie van een sociaal, gezellig samenkomen en tegelijk heeft het natuurlijk een link met mijn kunst. Dat vind ik echt heel leuk. Bovendien geeft het veel voldoening om kennis te delen en te zien hoe de leerlingen zich ontwikkelen. Je ziet ze groeien, beter worden.” Dat de leerlingen zich ook thuis voelen in de lessen van Peter, blijkt uit het feit ze uit alle windstreken van Nederland gereden komen. Inmiddels is het leerlingenaantal van Peter in 10 jaar tijd uitgegroeid naar 7 groepen van elk 8 personen. 

Peter van Oostzanen geeft les in realistisch fijnschilderen met olieverf volgens de techniek van de oude meesters. Dit houdt in dat de schilderijen in verschillende lagen olieverf worden opgebouwd. Dit heeft als groot voordeel dat men stapsgewijs de verschillende moeilijkheden van het maken van een realistisch schilderij aanpakt. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet  tegelijkertijd te stoeien met verhoudingen, mooie detaillering en het vinden van de juiste kleurtonen. Peter: “In een realistisch schilderij is het natuurlijk belangrijk dat dingen kloppen: de compositie, de verhoudingen, het perspectief, het kleurgebruik, et cetera. Door het schilderij in lagen op te bouwen heb je in de onderste lagen de problematiek van de juiste verhoudingen en het perspectief bijvoorbeeld al opgelost. Je weet hoe de licht-donker verhoudingen liggen en dan kun je je daarna focussen op het zoeken en mengen van de juiste kleuren.”

De keuze voor olieverf vloeit niet alleen voort uit het gebruik van olieverf door de oude meesters, maar het is volgens Peter ook een verf die ten opzichte van bijvoorbeeld acrylverf andere mogelijkheden biedt: “Overgangen in kleur kun je bijvoorbeeld veel beter met olieverf maken. Olieverf mengt beter, waardoor deze overgangen vloeiender zijn. “.

 De officiële opening vindt plaats op vrijdag 7 februari 2020 om 16:00 uur.

Referentie-ID: 20502 - Redactie: Uit in Soest


Locatie Expositie Peter van Oostzanen met 43 leerlingenTerug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!