Default (standaard als geen header)

Film: Hors Normes

16-02-2020

12 eng gro        

Regisseurs: Olivier Nakache, Eric Toledano
Acteurs: Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent, Bryan Mialoundama

Een verward meisje rent wild door een drukke winkelstraat, een spoor van omvallende terrastafels en toeterende auto's achter zich latend. Resoluut wordt ze uiteindelijk in de houdgreep genomen en afgevoerd in een busje.
Wat we in de stormachtige openingsscène zien is een alledaags tafereel voor Bruno Haroche. Zijn organisatie 'Le Silence des Justes' vangt autistische kinderen op die elders geen kans meer krijgen. Zware gevallen, vaak gewelddadig. Bruno heeft een samenwerkingsverband met Malik, die kansarme jongeren opleidt om met autistische jongeren te werken.

De organisatie moet roeien met de riemen die het heeft. Krap gehuisvest boven een falafeltent in hartje Parijs is het eigenlijk één grote chaos, die de geduldige Bruno bedekt met de mantel der liefde. Een privéleven heeft hij eigenlijk niet, laat staan een liefdesleven. En dan zitten er ook nog inspecteurs in zijn nek te hijgen die zijn onorthodoxe instelling het liefst zouden willen sluiten.

Het Franse regisseursduo Nakache en Toledano, vooral bekend van de hit ‘Intouchables’, is gespecialiseerd in feelgoodfilms over ernstige thema’s. ‘Hors normes’ is geen uitzondering. De film vertelt het bijzondere verhaal van twee goede vrienden die zich met hart en ziel inzetten voor autistische kinderen die zonder hen geen plek hebben in de maatschappij. Saillant detail: Bruno is orthodox-joods, Malek islamiet.
De regisseurs vertellen hun film quasi-documentair. De handheldcamera zit de personages dicht op de huid, er werd op natuurgetrouwe locaties gefilmd en de autistische kinderen 'spelen' zichzelf. De optimistische toon is bijzonder aanstekelijk, en er wordt prachtig gespeeld, zowel door de professionele als niet-professionele (autistische) acteurs.

Waarom gekozen: “Hartelijk en ontroerend hoe twee mannen ondanks geld-, ruimte- en personeelstekort samenwerken om kinderen waar de officiële instanties geen raad mee weten, toch onderdak en een toekomst te bieden.”

Kijk voor meer info op de site van Artishock.

Referentie-ID: 20520 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!