Default (standaard als geen header)

Film: The Two Popes

19-02-2020

12 eng gro gew      

Regie: Fernando Meirelles
Acteurs: Jonathan Pryce, Anthony Hopkins, Juan Minujín, Sidney Cole, Federico Torre

Voor wie het even niet meer helemaal zeker weet: paus Benedictus, de vorige paus, leeft nog. Net als onze nieuwste paus: paus Franciscus. We hebben er dus twee. Twee pausen; twee levende mannen in pauselijk wit. Een opmerkelijke status quo die in zes eeuwen niet heeft plaatsgevonden.
De film 'The Two Popes' toont een fictieve ontmoeting die het fundament legt voor deze verdubbeling. Een verzonnen rendez-vous dat oprechter, grappiger en waarachtiger aandoet dan veel, zo niet alles wat er normaliter vanachter de gesloten deuren van het Vaticaan naar buiten komt.

Brekend met de traditie dat een paus in het harnas sterft, treedt in 2013 de conservatieve paus Benedictus XVI af na het opduiken van een vertrouwelijk rapport. Als kardinaal Bergoglio op een zeker moment afreist naar Rome om paus Benedictus te vragen afstand te mogen doen van zijn kardinaalschap, omdat hij als gewone priester'' de gelovigen beter bij kan staan, begint dat waar 'The Two Popes' werkelijk om draait: een gesprek tussen twee mannen. Dit gesprek, deze op het scherpst van de snede geschreven dialogen, raakt zowel de gelovige als de niet- gelovige.
Gefrustreerd door de schandalen in de katholieke Kerk moet Benedictus samen met Franciscus een nieuw pad creëren voor de kerk en haar miljarden volgers wereldwijd.
Als de mannen in de voor de film volledig nagebouwde Sixtijnse Kapel de catharsis naderen, spiegelen ze bijna Gods schepping van Adam op Michelangelo's fresco boven hun hoofd.

Regisseur Fernando Meirelles (Cidade de Deus, The Constant Gardner) en scenarioschrijver Anthony McCarten (Darkest Hour, Bohemian Rapsody) geven een inkijk in het persoonlijke leven van deze twee leiders achter de gesloten deuren van het Vaticaan. De kerkelijke setting wordt zeer geloofwaardig neergezet en Hopkins (Benedictus) en Pryce (Franciscus) spelen fantastisch.

Waarom gekozen: "Drama van het hoogste niveau met twee formidabele hoofdrolspelers in  de overvloed van het Vaticaan. Een oude conservatieve paus die over zijn schaduw heen durft te stappen om de weg vrij te maken voor zijn progressieve opvolger."

Kijk voor meer info op de site van Artishock

Referentie-ID: 20524 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!