Default (standaard als geen header)

Film: The Invisible life of Eurídice Gusmao

23-02-2020

16 sex          

Regie: Kamir Aïnouz
Acteurs: Julia Stockler, Carol Duarte, Flávia Gusmão, António Fonseca, Nikolas Antunes

Rio de Janeiro, 1950. Zonder nou meteen in generalisaties te vervallen: Zuid-Amerikanen houden wel van een beetje melodrama. Spil hierbij is vaak de familieband die naast een boel liefde ook veel ellende kan opleveren.
De Braziliaanse zussen Eurídice en Guida Gusmão zijn elkaars tegenpolen, maar kunnen tegelijkertijd niet zonder elkaar. En dat is nu precies het lot dat voor hen in het verschiet ligt: een groot deel van hun leven moeten ze het zonder elkaar stellen.

Eurídice en Guida zijn twee onafscheidelijke zussen die thuis wonen bij hun conservatieve ouders. Terwijl ze opgroeien met de strikte regels van hun vader koesteren ze allebei grootse dromen: de getalenteerde Eurídice fantaseert over een carrière als pianiste, de avontuurlijke Guida hoopt de ware liefde te vinden.

Na een onverwachte, dramatische gebeurtenis worden de zussen gescheiden en verliezen ze elkaar uit het oog. Terwijl de jaren verstrijken, bouwen ze een eigen leven op. Maar in de tijd dat ze beiden hun dromen najagen, geven ze nooit de hoop op elkaar terug te vinden.

Je zou dit Braziliaanse melodrama, gebaseerd op de succesvolle roman van Martha Batalha, een psychologische variant op een rampenfilm kunnen noemen: regisseur Aïnouz introduceert een paar sympathieke personages en laat zijn publiek vervolgens twee uur in gefascineerde afschuw toekijken hoe hun wereld stukje bij beetje wordt vernietigd.
Slachtoffers zijn de zusjes Eurídice en Guida, die in het Rio de Janeiro van de jaren vijftig op allerlei manieren worden onderdrukt door nare machomannen. Knap spel eindigend met een aangrijpende epiloog.

Waarom gekozen: “In het begin aandoenlijk, daarna rauw, levendig, levensecht, en dan een mooi en liefijk  einde: zo komt de hechte band van twee zussen tot leven die door hun vader en man uit elkaar worden gedreven.”

Kijk voor meer info op de site van Artishock

Referentie-ID: 20529 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!