Default (standaard als geen header)

Film: La Belle Époque

17-02-2020

12 eng gro gew      

Regie: Nicolas Bedos
Acteurs: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant, Pierre Arditi

Het uitgebluste huwelijk van Victor (Auteuil) en Marianne (Ardant) krijgt mogelijk een nieuwe impuls wanneer hij bij een prijzig, maar tot in de puntjes georganiseerd rollenspel zijn eerste ontmoeting met Marianne, in een hippe bar in Lyon in 1974, nog eens over kan doen.
Victor besluit deze meest memorabele week uit zijn leven te herbeleven.

Dit komische drama van Bedos is prettig vilein, zegt ondertussen verstandige dingen over de liefde en ouder worden en is lang niet zo voorspelbaar als je na bovenstaande plot misschien zou denken.
Hoe is het idee voor ‘La Belle époque’ ontstaan? De regisseur: “Het was een beeld in mijn hoofd, of eerder een situatie die ik ooit zielig en komisch vond: Ik had gedacht aan een man op leeftijd, tijdens een ruzie met zijn vrouw. Ze bekritiseert hem vanwege zijn gebrek aan gezelligheid, zijn onvermogen om met de tijd mee te bewegen, met technologie, met Macron, met zijn kinderen, enzovoort.
Die man loopt uit de keuken naar de hal en gaat in een kleine kamer waar alles, van het interieur tot de LP's tot de oude VHS-tapes, hem terugbrengt naar de jaren 1970. Het is alsof hij in een beschermende luchtbel staat, waar hij alles kan herbeleven. Ik kon hem een Gauloise sigaret laten roken, naar een gastvrouw van een Talk-Show laten kijken, op een oude TV in een houten kast. Dat was het beeld: een man uit het heden, die zijn toevlucht neemt tot een periode waarvan de codes hem geruststellen en beschermen.”

Waarom gekozen: “Een mooie en komische film over een uitgebluste man die de kans krijgt de mooiste tijd van zijn leven te herbeleven, en hoe iedereen daardoor opleeft!”

Kijk voor meer info op de site van Artishock

Referentie-ID: 20531 - Redactie: CultuurPunt Soest

Terug naar agenda

Laat een reactie achterOok vandaag!